Dekanatski križni put mladih u Sarajevu – Pođi za mnom

Krizni put Sarajevo 4Pod geslom Pođi za mnom (Iv 1,43) na Nedjelju muke Gospodnje, 9. travnja, četvrtu godinu za redom, održan je Dekanatski križni put mladih Sarajevskog dekanata.

Kao i prethodnih godina, tako i ove domaćin je bila župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Stup, a sudjelovalo oko 250 vjernika. Pobožnost je predvodio župni vikar vlč. Dražen Kustura uz kojega su bili župnik vlč. Miroslav Ćavar te preč. Mladen Kalfić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije. Organizatori i ovog Dekanatskog križnog puta mladih uz župu Stup bili su Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. te Katolički školski centar Sv. Josip Sarajevo.

Pobožnost je započela u popodnevnim satima ispred vanjskog oltara u župnom dvorištu na Stupu, odakle je povorka krenula na oko sedam kilometara dugo hodočašće, tijekom kojeg su vjernici kroz 14 postaja Križnog puta razmišljali o posljednjim satima Isusova života. Kao pojedine postaje poslužila su dvorišta župljana koji su na nekoliko mjesta pripremili i okrjepu za hodočasnike.

Krizni put Sarajevo 3Procesija je išla kroz Stup, Bare, Doglode, Otes i završila u Karmelu, u samostanskoj crkvi u Azićima gdje je slavljena sv. misa koju je predslavio sarajevski dekan preč. Marko Majstorović u koncelebraciji sa župnikom Ćavarom. Tijekom euharistijskog slavlja, uz blagoslov grančica, također se čitala i Muka po ulogama. Uz svećenike uprizorili su je i mladi internisti Katoličkog školskog centra Sv. Josip u Sarajevu pod vodstvom s. Antonije Lučić, koji su ujedno animirali i liturgijsko pjevanje. Oni su zajedno s mladima sa Stupa aktivno sudjelovali i u pobožnosti Križnog puta tako što su čitali pojedine postaje i prigodna razmatranja, predmolili krunicu, pjevali…

Krizni put Sarajevo 1Na kraju sv. mise vlč. Ćavar zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos da ova pobožnost protekne dostojanstveno. Posebno je izrazio veliku radost zbog velikog broja sudionika te očekivanje da će ih sljedeće godine biti još više. Ovaj Dekanatski križni put mladih poslužio je kao izvrsna duhovna priprava za događaje u Velikom tjednu. Ne samo da su hodočasnici pobožno sudjelovali u ovoj pobožnosti, nego je veliki broj njih pristupio i sakramentu pomirenja. Raduje činjenica da još uvijek postoje mladi koji se ne stide javno svjedočiti svoju vjeru. 

Katolički tjednik