Sastanak partnera u Dresdenu u Njemačkoj

Sastanak u DrezdenuOd 24. do 27. travnja u Dresdenu, u Njemačkoj, održan je sastanak PiT teama (Pädagogische internationales Team), tj. partnera i prijatelja organizacije ICE (Initiative Christen für Europe). Među partnerima iz nekoliko europskih zemalja poput Francuske, Moldavije, Mađarske, Ukrajine, Bjelorusije i Rusije, bila je i djelatnica Centra za mlade, Minja Todorović.

Na sastanku se razgovaralo o nekoliko programa razmjena volontera, uključujući EVS-European Volunteer Service, preko kojih članovi ovog tima već godinama uspješno surađuju. S obzirom na teške političke i društvene okolnosti u nekim zemljama, volonteri trpe velike restrikcije, te je ponekad teško dobiti mogućnost za volontersku godinu. Nazočni koordinatori i mentori su razmijenili iskustva o trenutnim situacijama, te su jedni drugima uputili savjete kako se nositi s određenim kriznim situacijama. S druge strane, bilo je zabavno čuti kako različite osobe reagiraju na različite kulture i običaje.

Posljednji dan sastanka, prezentirana je pedagoška metoda Održivi razvojni ciljevi, gdje se volonterima skreće pažnja na neke od globalnih ciljeva kao što su očuvanje planete zemlje, borba protiv siromaštva i gladi, jednakost prava žena i muškaraca, ušteda energija i tome slično.
Svaki dan, u poslijepodnevnim satima, bila je prilika za svjetsku kavu, tj. za neformalni razgovor s partnerima i mogućnost razmjene kontakata, iskustava i informacija, ali i prilika za planiranje budućih projekata i suradnji.

Minja Todorović