Održan trening na temu “Profesionalna inkluzija osoba s invaliditetom”

option trening 1

EU i Caritas Italiana podržavaju profesionalno uključivanje i vještine osoba s invaliditetom na osnivanju socijalnih poduzeća i njihovu integraciju u društvo.

U okviru projekta “O.P.T.I.O.N.” (“Prevladavanje predrasuda i promocija novih alata za profesionalnu integraciju osoba s posebnim potrebama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori”) u Sarajevu je od 08. do 12. maja/svibnja u TMP-u Društvu za zapošljavanje slijepih i slabovidnih lica održana obuka na temu Profesionalna inkluzija osoba s invaliditetom. Polaznici obuke su bile osobe s invaliditetom, članovi njihovih obitelji, voditelji udruga osoba s invaliditetom i humanitarnih organizacija koji su zainteresirani za pokretanje socijalnog poduzeća. Osnivanje socijalnog poduzeća jedna je od aktivnosti projekta O.P.T.I.O.N. tako da je cilj obuke bio predočiti sudionicima specifične i praktične alate koji omogućuju profesionalnu integraciju osoba s invaliditetom unutar poduzeća.
option trening 2

Voditelji obuke su bili Daniele Bombardi kao internacionalni i Tanja Raič Tarčuki kao lokalni predavač, stručnjaci za socijalno poduzetništvo i menadžement.
Petnaest sudionika iz NVO sektora dobili su informacije, alate i savjete kako da izgrade inkluzivno okruženje koje promiče zadovoljstvo poslom koje će olakšati razvoj i integraciju osoba s invaliditetom kao zaposlenika.
Projekt „O.P.T.I.O.N.” financira Europska unija. Ukupna vrijednost projekta je 136,970.70 EUR, od čega EU financira 99,000.00 EUR. Projekt provodi Udruga Vedri osmijeh iz Mostara i Caritas Barske nadbiskupije u suradnji s Caritasom BiH, Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” i Udruženjem paraplegičara Bar. Sufinanciranje u iznosu od 33.470,70 EUR je osigurao Caritas Italiana.
Svrha projekta je da kroz prekograničnu suradnju Bosne i Hercegovine i Crne Gore radi na uključivanju osoba s posebnim potrebama u društvo, i to na način da im se pruži prilika za profesionalno usavršavanje njihovih vještina, kroz socijalno poduzetništvo u obje države.

Minja Todorović