NCM „Ivan Pavao II.“ i ove godine podržao 26 projekta za mlade

NatjecajNadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. kroz svoje projekte i aktivnosti već deset godina trudi se mladima ponuditi mjesto i prostor za dodatno usavršavanje, edukaciju, te podržati njihove samostalne ideje, inicijative kako bi radili na poboljšanju uvjeta života i rada u zajednici.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. u posljednje četiri godine nudi priliku svim (ne)formalnim skupinama mladih, organizacijama, školama, Udrugama i župama na razini Vrhbosanske nadbiskupije da sa svojim projektom apliciraju na natječaj raspisan od Centra za mlade Ivan Pavao II. koji može biti podržan u iznosu do 1 000 KM. Četvrtu godinu za redom na raspisani natječaj pristiglo je 28 projekata, od 27 skupina mladih koji su uz prijavni obrazac, dostavili i preporuku župnika o važnosti i značaju projekta za njihovu župnu ili lokalnu zajednicu.

Odlukom povjerenstva kojeg su činili vlč. Vladimir Pranjić, župnik župe sv. Josipa u Zenici i vijećnik Vijeća za mlade , s. Marina Perić, predstavnica Prijatelja maloga Isusa u Vijeću za mlade Vrhbosanske nadbiskupije , fra Josip Tomas, župnik župe sv. Ilije proroka iz Novog Šehera, te Renata Vrdoljak i Marijana Miketek, djelatnice Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., projekti koje će Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ podržati u tekućoj godini su:
Frame Bosne Srebrene koja je aplicirala s projektom „Sportski susret Frame Bosne Srebrene“ koji ima za cilj promicanje svijesti o važnosti zdravog života kroz sport. Na natječaj za projekte mladih aplicirali su i učenici Internata KŠC „sv. Josip“ Sarajevo čiji je projekt „Nabavka nogometnih trenirki“. Projekt „Advent Fest“ mladih župe sv. Josipa iz Zenice ove godine pred Božić će organizirati kreativne radionice.

Ovogodišnjim projektom „Mladi poručuju mladima – provodimo vrijeme zajedno“ Franjevačka mladež župe Sv. Martin Bučići, Novi Travnik želi omogućiti što većem broju mladih mogućnost vježbanja i pokazivanja svojih talenata. Frama Zenica iz župe Sv ilije Proroka aplicirali su s projektom „ Pluća grada“ s ciljem unapređenja stanja grada Zenice s aspekta ekologije i zagađenja. Projekt „Studijsko putovanje“ je projekt s kojim su aplicirali članovi Udruge katoličkih studenata „Emaus“ koji je također odobren, baš kao i projekt Omladinskog centra- Oratorij „Don Bosco“ s projektom „Oratorijsko ljeto“.

Župni zbor župe Sv. Ivana Krstitelja koji čine mladi iz Lug Brankovića, aplicirali su natječaj za projekte mladih s projektom „Nabavka sintizajzera za potrebe župnih zborova.“, dok su framaši iz Kiseljaka , Novog Šehera i Kreševa, mladi iz župe Stup, mladi župe sv. Ane iz Radunica te Prijatelji maloga Isusa s projektom „Dječje ljeto“ također uspješno prošli selekciju povjerenstva koji im je odobrio tražena sredstva za projekt, baš kao i mladi iz župe Bezgrešno Začeće Blažene Djevice Marije iz Zenice koji su aplicirali s projektom „Mladi za mlade kroz edukativno-zabavni sadržaj“.

Projektom „Na mladima futsal ostaje“ Udruga mladih Par Selo Dubrave također je aplicirala na natječaj baš kao i zbor „Adoro“ iz Tolise s projektom „Kupnja širokopojasnih kondezatorskih mikrofona za zbor“ te bend „Trinitas“ iz župe Presveto Trojstvo Novi Travnik s projektom „Nabavka nove klavijature“. Mladi iz župe Skopaljska Gračanica aplicirali su s projektom „Redovne pastoralne aktivnosti“ a Frama Domaljevac s projektom „Monografija Frame Domaljevac povodom 20. Obljetnice djelovanja“
Na natječaj za projekte mladih ove godine aplicirala je Frama iz Nove Bile s projektom „Kroz Framu u život župne zajednice“. Osnovna škola Katoličkog školskog centra sv. Franjo iz Tuzle aplicirali su s projektom „Sound Around“, Osnovna škola Katoličkog školskog centra „Sv. Pavaoiz Zenice aplicirali su s projektom „U zdravom tijelu zdrav duh“, mladi župe Marije Pomoćnice Kršćana iz Globarice s projektom „Katoličke malonogometne lige Vrhbosanske nadbiskupije“, Neformalna grupa mladih Husino s projektom „Studijska posjeta Sarajevu.

U tekućoj godini, zahvaljujući novčanoj podršci Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. uspješno će se realizirati i projekt Katoličke obiteljske Udruge „Milosrdno srce“ koji će kreativnom radionicom mladima ponuditi kvalitetan sadržaj za osnaživanje kršćanskih vrednota.

Tradicionalno četvrtu godinu za radom, svečano potpisivanje ugovora održat će se na Danu mladih Vrhbosanske nadbiskupije u Komušini u subotu, 27. svibnja. Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. još jednom čestita svim skupinama mladih koji su aplicirali na natječaj za projekte mladih koji će se realizirati u tekućoj godini do 1. prosinca kada je potrebno poslati izvješće o utrošenim sredstvima.

Marijana Miketek