Aktivnosti NCM “Ivan Pavao II.” predstavljene na Katehetskoj školi

kateheteU razdoblju od 20. do 22. lipnja 2017. godine, u prostorijama Katoličkog školskog centra Sveti Josip u Sarajevu, održana je Katehetska škola za Vrhbosansku nadbiskupiju i Banjalučku biskupiju, u organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (NKU BK BiH). Posljednji dan Škole, upriličena je radionica za katehete koju su vodili djelatnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Renata Vrdoljak, Ivana Klačar, Marijana Miketek, Josip Milanović i Marija Puljić, na čelu s ravnateljem vlč. dr. Šimom Maršićem, koja je imala za cilj otkriti perspektive međusobne suradnje i nadogradnje u radu s mladima.

Tijekom radionice, djelatnici su upoznali vjeroučitelje s brojnim aktivnostima koje Centar realizira, osvrnuvši se osobito na projekte koji se mogu realizirati u suradnji sa školama, a to su Dekanatski križni put mladih, projekt prevencije ovisnosti kod mladih Klik za zdravlje, međureligijski projekt Koračajmo zajedno i Škola volonterizma – 72 sata bez kompromisa. Također su predstavljeni kapaciteti novootvorene zgrade Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. koja predstavlja dom za sve mlade Vrhbosanske nadbiskupije te stoji na raspolaganju i školama za jednodnevni ili višednevni posjet Sarajevu. Ova zgrada nudi mogućnost prenoćišta i korištenja drugih prostorija za aktivnosti djece i mladih, kao što su sportska i plesna dvorana, dvorana za društveno – rekreativne sportske aktivnosti i fitness centar. Također, voditelji mladih imaju mogućnost osmisliti edukativno – zabavni program s djelatnicima Centra kojim bi dodatno obogatili boravak u Sarajevu, dok svoj kutak za osobni susret s Bogom mladi mogu pronaći u kapalici sv. Ivana Pavla II. Po završetku prezentacije, uslijedila je diskusija o mogućnostima i prijedlozima za nastavak i unaprjeđenje suradnje između kateheta i Centra za mlade, tijekom koje je dat osvrt na poteškoće, ali i pozitivne rezultate u dosadašnjem radu s mladima. Svi nazočni su se složili da imaju jedan zajednički cilj, a to je potaknuti mlade da ostanu u okrilju Crkve i pružiti im podršku na putu njihovog duhovnog i općeljudskog rasta, te da je stoga nužno međusobno surađivati i nadopunjavati se u zajedničkom poslanju.
Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. zahvaljuje  Nacionalnom katehetskom uredu Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine na ukazanom povjerenju i prepoznavanju potrebe za međusobnim upoznavanjem s radom i aktivnostima svih onih koji rade s mladima kroz formalne ili neformalne programe odgoja i obrazovanja, kao i vjeroučiteljima koji su pokazali otvorenost za suradnju.
M.P.