Svima nam je potreban mir- poručili sudionici internacionalnog kampa GO4PEACE

Konceert CopyOd 12. do 21. kolovoza, u Skadru, u Albaniji, je održan mirovni ljetni kamp za mlade pod nazivom go4peace. U ovom kampu su sudjelovali mladi iz nekoliko različitih zemalja: Njemačke, Poljske, Albanije, Kosova, Austrije, Irske, Španjolske, Slovenije, Cameroona, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sa Simom CopyGo4peace je projekt čiji je koncept kreiran još prije 20 godina. Ideja za njegovo stvaranje se rodila u Sarajevu 1995., po završetku rata na Balkanu, kada je potreba za mirom bila veća no ikada. Suštinska ideja ovog projekta je mir i ljubav kroz zajedničko življenje i suradnju. Kamp je koncipiran tako da mladi, koji dolaze iz različitih zemalja Europe i šire, zajedno rade na različitim radionicama kao što su: različite popravke (krečenje, lakiranje), međureligijski dijalog, sport, glazba, ples, volontiranje, bojenje, izrada predmeta s porukama mira itd.

Mladi nakon sv. Mise CopyOve godine je kamp po prvi put organiziran u drugom najvećem gradu u Albaniji, Skadru. Sudionici su 12 dana bili smješteni u Selu Mira u podnožju planine Tarabosh. Kao uvod u radionice, prvi dan je bio predviđen za obilazak znamenitosti Skadra gdje su se sudionici imali priliku upoznati s bogatom albanskom ostavštinom, kroz tradicionalne plesove, rukotvorine i priče iz povijesti.

Zastave CopySvaki dan je počinjao s dnevnim motom koji bi se, nakon čitanja dijelova iz Evanđelja, ponudio sudionicima na razmišljanje. Tako je moto Usudi se učiniti prvi korak (dare the first step) iz dana u dan podsjećao sudionike da se i oni usude napraviti prvi korak prema drugima, baš kao što je Isus bio slobodan da učini prvi korak i da bude otvoren za ljubav. Sudionici su tako bili spremni otvoriti svoja srca i podijeliti iskustva s drugima gradeći tako mostove jedni prema drugima što je bio jedan od osnovnih ciljeva ovog okupljanja.

Radionice u kojima su sudionici, podijeljeni u skupine, udružili snage, su bile odlična prilika ne samo za vidljive promjene, već i za međusobno upoznavanje, dijeljenje i stvaranje novih ideja. Finalno predstavljanje onoga što su sudionici svojim radom stvorili i naučili je prikazano na završnom događaju koji je u centru Skadra ispred katedrale Sv. Stefana okupio brojne posjetitelji. Tako su mladi mirotvorci pokazali tradicionalne, ali i moderne plesove, pjesme i glazbu, te podijelili iskustva ovoga, ali i prethodnih kampova održanih u Kamenu i u Sarajevu.

sv. Misa CopyMladima na kampu u Albaniji osim djelatnika Centra, pridružili su i prof. dr. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. te Renata Vrdoljak, zamjenica ravnatelja, koji su svojom kratkom posjetom pokazali kako Centar za mlade Ivan Pavao II. dvadeset godina kasnije i dalje u suradnji s vlč. Meinolfom Wackerom, svećenikom iz Njemačke i prijateljem Centra i dalje radi na umrežavanju mladi i zajedničkoj izgradnji mira. Svoju posjetu Albaniji zaključili su slavljenjem sv. mise sa svim sudionicima na kojoj je ravnatelj Centra, prof. Maršić koncelebrirao. 

Ples JosipU nastavku pročitajte iskustva mladih predstavnika iz Bosne i Hercegovine:

Ivana Džojić, Orašje: Nakon Go4peace kampa u Kamenu, željno sam iščekivala idući u Skadru. Koliko god uzbuđena bila, na putovanje sam pošla s golemim teretom na leđima. Puna predrasuda, očekivanja, straha i strepnje. Kako će sve ispasti? Hoćemo li se slagati? Smještaj? Internet? Uvjeti? Što ako nešto pođe po zlu? Što ako….što? Bila sam na neki blag način opterećena i zabrinuta. Ni trenutka svjesna da ću se 11 dana smijati neprekidno. Da ću doživjeti spiritualnu obnovu i prosvjetljenje, ali na nekakav drugačiji, na ‘svoj’ način. Koji ne mora biti podjeljen s grupom, nego onaj koji se osjeti i o kojem se šuti. Okružena ljudima s toliko pozitivne energije, s čijim pričama, izjavama, djelima i osmjesima zaista osjetite da ste na mjestu gdje trebate biti. Da Bog spoji i učini sve onako kako spada. I ništa ne nedostaje. Prepustite se i uživate, jer ste toliko slobodni i sretni. Kamp u Skadru je za mene bilo jedno divno novo iskustvo, ispunjeno uspomenama koje će se još dugo pamtiti i prepričavati. 

Clara Bush, volonterka iz Njemačke u BiH: Moj prvi odlazak na kamp go4peace je bio velika stvar, u svakom trenutku. U velikoj međunarodnoj skupini mladih i aktivnih ljudi koji su otvoreni za stvaranje mira, približili smo se jedni drugima radeći zajedno u radionicama i za mir. Ovo iskustvo je ispunilo moje srce radošću koju sam između ostalog doživjela animirajući djecu. Onoliko radosti koliko smo mi njima pružili, od njih smo natrag dobili možda i više. Bilo je mnogo lijepih trenutaka, zanimljivih razgovora i mnogo zabave. Bilo mi je inspirativno to što su svi bili jako angažirani na svojim zadacima, te koliko smo tom prilikom otkrili razlika među nama, ali i zajedničkih stvari koje nas sve povezuju oko ideje stvaranja mira.

BIH I HR CopyUjedinjeni oko jasnog cilja, mladi su s ovog kampa poslali jasnu poruku da žele graditi mostove jedni prema drugima, bez obzira na različitosti, te da je Europi, ali i cijelom svijetu sada više nego ikada potreban mir.

Koncert publika CopyMinja Todorović