Volonteri u potrazi za novim izazovima

volonteri bih i njemackaKao i prethodnih godina, i ove godine se nastavlja dugogodišnja suradnja biskupije Limburg i nadbiskupije Vrhbosanske kroz jednogodišnju razmjenu volontera. U utorak, 29.08., na terasi Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., održan je pripremni susret volontera koji će provesti narednu godinu u Sarajevu, te volonterki koje, u ponedjeljak 04.09., putuju u Frankfurt gdje će obavljati svoju volontersku praksu također u trajanju od godinu dana.

Lorena Kozina i Antonela Turić dolaze iz Novog Travnika. Odlučile su sljedeću godinu dana provesti u Njemačkoj kako bi, radeći u vrtiću, stekle radne navike, praksu i znanje koje će po povratku u svoju zemlju moći podijeliti s drugim mladim ljudima, ali i pokazati u praksi. S druge strane, Shiva Mohajerani i Lars Bottger su već prešli dobar dio procesa adaptacije u Sarajevu, budući da su stigli prije mjesec dana u Bosnu i Hercegovinu. Njihova volonterska praksa počinje u ponedjeljak, 04.09.

Ovaj susret je organiziran kako bi se volonteri međusobno upoznali, te kako bi razmijenili dosadašnja iskustva života u različitim zemljama, ali i kako bi podijelili svoja očekivanja. Vođeni istim ciljem i željom da provedu godinu dana u različitim sredinama, učeći nove stvari i prilagođavajući se novim kulturama i običajima, mladi volonteri su imali mnogo zajedničkih tema, te pregršt savjeta i preporuka.

Volonterima se pridružio i Zvonko Zlović koji je svoju volontersku praksu 2014./2015. obavljao u Njemačkoj. Ovom se prilikom prisjetio trenutaka svoje volonterske razmjene, te je s budućim volonterima podijelio svoje iskustvo.

Našim volonterima želimo puno sreće u novim izazovima koji ih čekaju u sljedećoj godini!

Minja Todorović