Svečano otvoren Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanke „Sveti Petar Sarajevski“

Pravoslavni centar za mladeU ponedjeljak, 23. listopada svečano je otvoren i blagoslovljen prostor Pravoslavnog centra za mlade Mitroplije dabrobosanke Sveti Petar Sarajevski u Istočnom Sarajevu. Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit dabrobosanski Gospodin Hrizostom služio je molebstvije za početak rada novootvorenih prostorija.

Nakon što je blagoslovio prostorije Pravoslavnog centra za mlade, Mitropolit Hrizostom rekao je da je evidentno da se oko svega što je dobro i plemenito, kao što je ovaj centar, okupljaju mladi i nalaze prostor da iskažu svoj dar. Daj Bože da bude što više ovakvih centara, u svakoj parohiji– poručio je Mitropolit Hrizostom.

otvorenje centra pravoslavnog 3Budući da je Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., od samog početka, pružao svesrdnu podršku Pravoslavnom centru za mlade, Mitropolit Hrizostom je uručio zahvalu i ikonu polaznika škole ikonopisa ravnatelju Centra dr. Šimi Maršiću.

Program je nastavljen u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, gdje je Mitropolit svečano otvorio izložbu ikona pod nazivom Tragom baštine Mitropolije dabrobosanske.

otvorenje centra pravoslavnog 1Pravoslavni centar za mlade osnovan je prošle godine s ciljem da, prije svega mladima, pomogne u duhovnom, kulturnom i socijalnom razvoju. Sve aktivnosti koje Centar realizira usmjerene su ka očuvanju tradicije, kulture i civilizacijskih vrijednosti, sa svim elementima kršćanskog etosa koji je formirao kulturni obrazac na liturgijskom iskustvu Pravoslavne crkve.

Nadežda Mojsilović