PITAJTE MLADOG TEOLOGA

Ovdje možete postaviti svoje pitanje mladom teologu koje se odnosi na sve ono što se koristiti vašem duhovnom rastu u vjeri. Odgovor na postavljeno pitanje vratit ćemo vam elektronskim putem. Vaši podaci i pitanje će ostati u strogoj privatnosti. Pitanja možete slati od ponedjeljka do petka u razdoblju od 8 do 16 sati.

{loadposition pitajteteologa}

[accordion width=”1200″]
[item title=”Danijel: Zašto je nargila u tako kratkom vremenskom periodu postala popularna u BiH, pogotovo među mladima? “]
Odgovor:
Teolog: Poštovani gospodine Danijele,
Hvaljen Isus i lijepi pozdrav!
Vaše pitanje je vrlo zanimljivo, i već na samom početku odgovora želim vam reći da ono nadmašuje moje zvanje da vam stručno odgovorim na to pitanje.
Jedan od razloga je svakako nezrelost. Prekomjerno konzumiranje nečega što šteti našem zdravlju, za mene je znak nezrelosti.
Rekao bih da je drugi razlog bijeg od problema. Ovdje bih podijelio mlade, one koji konzumiraju nargilu, u dvije skupine tj. uzrast do 18. godine i drugu skupinu preko 18. godine. Rekao bih da, za uzrast do 18. Godine se djelomična krivica odnosi i na roditelje kojima je u današnje vrijeme sve teže nositi se s problemom odgoja djece. Mladi u tom periodu života ionako se udaljuju od svojih roditelja, budući da teže ka samostalnošću i još pri tom ako roditelji odgajaju svoju djecu onako kako su njih odgajali neminovno dolazi do rascjepa između roditelja i djece. Nije sve ni do roditelja.
Mladi u tom periodu života suočavaju se s nerješivim problemima. I u tim bezizlaznim situacijama ne pronalaze nikoga dostojnoga da ga upitaju za savjet. Pod pojmom dostojnim mislim na nikoga blizih njima, nikoga željnog da ih se sasluša (jer oni neće sigurno tražiti savjeta od onoga tko ih ne želi saslušati), nikoga tko ih bez obzira na njihove mane prihvaća i razumije. I u takvim okolnostima oni se mogu osloniti osim na svoje prijatelje, koji proživljavaju istu tragediju kao i oni. Ne preostaje im ništa drugo nego da idu, sa svojom ekipom, tamo gdje to mogu naći. Što se tiče mladih iznad 18. godine uzroke trebamo tražiti iz njihove perspektive gledišta na život: neprihvaćenost, neshvaćenost od strane društva, ogorčenost na državu u kojoj žive, neživljenja vjera od njihovih sunarodnjaka, udaljenost vjerskih službenika. Svega toga ima kod nas tako da mi svi snosimo odgovornost zbog koje nam mladi idu krivim putem.
A svakako da je jedan od razloga i prenaglašenost, u društvenim sredstvima priopćavanja, o štetnosti konzumiranja nargile. I baš zato što se nešto prenaglašava, mladi, iz prkosa iskoriste to kao da će time nama napakostiti ili nam se narugati.
Nadam se da sam svojim odgovorom zadovoljio vaša očekivanja.
[/item]
[/accordion]