Socijalno poduzetništvo u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini: mogućnosti i izazovi

DSC 0926U okviru projekta prekogranične suradnje O.P.T.I.O.N. – “Prevladavanje predrasuda i promocija novih alata za profesionalnu integraciju osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini“, Caritas Barske nadbiskupije i Udruženje paraplegičara Bar organizirali su međunarodnu konferenciju ”Socijalno poduzetništvo u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini: mogućnosti i izazovi”, 17. 11. 2017. u 11:00 h u hotelu Berane, u Beranama.

Cilj konferencije je razmjena iskustava i informacija o radnoj i socijalnoj integraciji osoba sa invaliditetom, kao i o konceptu socijalnog poduzetništva u prekograničnom području u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, iz perspektive organizacija civilnog društva, institucija, stručnjaka i osoba s invaliditetima.

Na konferenciji su predstavljena socijalna produzeća uspostavljena u okviru projekta: socijalno poduzeće specijalizirano za plasteničku proizvodnju povrća VedriMO, osnovano u Mostaru i socijalno poduzeće SCRIPT Berane, uspostavljeno u Beranama, koje se bavi digitalnom štampom i fotokopiranjem. U početnoj fazi djelovanja, kroz ova dva socijalna poduzeća uposleno je šest osoba sa invaliditetima.

DSC 0876

 

Zaključci konferencije su: Postoji potreba za daljim informiranjem šire javnosti o potencijalu socijalne ekonomije i socijalnog poduzetništva. U tom kontekstu i mediji mogu imati značajnu ulogu kroz omogućavanje šireg prostora primjerima dobre prakse; U ovoj fazi generiranja našeg osobnog iskustva u razvoju socijalnog poduzetništva u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini potrebno je i dalje ulagati u stvaranje okruženja koje potiče razvoj novih inicijativa u ovoj oblasti; Sredstva koja su na raspolaganju za inicijative socijalnog poduzetništva su ograničena. Potrebno je osigurati dodatna financijska sredstva za početna ulaganja u socijalno poduzetništvo; Kako bi organizacije koje djeluju u području socijalnog poduzetništva bile učinkovitije potrebno je poticati njihovo međusobno umrežavanje i suradnju. Dodatan doprinos održivosti inicijativa socijalnog poduzetništva može dati i suradnju s poslovnim sektorom kroz transfer znanja.

DSC 0934

Projekt „O.P.T.I.O.N.”financira Europska unija, kroz IPA I Program prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 131,270.38 EUR, od čega EU financira 99,883,63 EUR. Implementiraju ga Caritas Barske nadbiskupije u suradnji sa Udruženjem paraplegičara Bar na teritoriji Crne Gore, dok su u BiH za implementaciju zaduženi Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Vedri Osmijeh”, Caritas BiH i Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”.

Minja Todorović