Posjet sv. Nikole razveselio mališane dječjeg vrtića Anđeli čuvari

Djeca i sv. Nikola KopirajU srijedu, 6. prosinca djeca širom svijeta proslavljaju sv. Nikolu, poznatog i omiljenog sveca kojeg djeca s nestrpljenjem iščekuju. Svetac rođen u 3. stoljeću dijete je roditelja koji dugo godina nisu mogli imati djece, pa su od boga izmolili malog Nikolu koji je već kao mali vodio sve ljude oko sebe. Brigu prema potrebitima Nikola je pokazao još kao maleni dječak koji je pomogao siromašnom susjedu, ubacujući mu novce kroz prozor.

Legenda o sv. Nikolu datira još iz davnina kada je u blizini njegove roditeljske kuće živio bogat čovjek, koji je izgubivši svoj posao kao carinik izgubio i svu svoju imovinu. Imao je tri kćeri koje su bile lijepe, ali ih nije mogao udati, te je odlučio trgovati njihovom ljepotom i mladošću tako da nešto zaradi.

Sv. Nikola trazi djecu KopirajSveti Nikola saznao je za odluku oca, pa je uzeo vrećicu i napunio je dukatima, umotao u platno i potajno ubacio dukate kroz prozor. Kad je otac shvatio da ima dovoljno novaca da uda jednu kćer, to je i napravio, ali se onda isti slučaj dogodio i drugi, pa i treći put. Kad je ubacivao novac kroz dimnjak za najmlađu kćer, susjed ga je sustigao i prepoznao Nikolu. Nikola ga je zaklinjao da šuti o tom događaju, ali je otac razglasio u čitavom mjestu tu priču. Tako je Nikola postao prijatelj siromašnih.

Sv. Nikola KopirajSveti Nikola odlučio je zlatnike spustiti kroz dimnjak, a budući da su se na ognjištu sušile čarape, upali su ravno u njih. Nakon toga tradicija se raširila po cijeloj Europi i Sjevernoj Americi, ali s različitim tumačenjima i nazivima.

sv. Nikola i Karlo KopirajOmiljeni svetac mališana danas je posjetio i djecu iz katoličkog dječjeg vrtića Anđeli čuvari koji djeluje u sklopu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. te im uručio prigodne darove. Djeca koja su s uzbuđenjem čekala njegov posjet kada su ugledali sv. Nikolu odmah su mu pritrčali u zagrljaj. Nakon razgovora s mališanima koji su naglasili kako su ove godine bili dobri i vrijedni, sveti Nikola podijelio je darove djeci koja su mu na kraju druženja postavili nekoliko pitanja i otpjevali pjesmu.
Posjet sv. Nikolu završen je zajedničkim fotografiranjem i obećanjem da se vide svi i sljedeće godine.

Josip Milanović