Biti razlog nečijeg osmijeha

Gradani grada Sarajeva polozili test humanosti KopirajUdruga katoličkih studenata Emaus u suradnji s Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II. već petu godinu zaredom je organizirala humanitarnu akciju Mladi protiv gladi.

Cilj akcije je pomoći potrebitima, a prikupljanje namirnica odvijalo se 9. i 10. ožujka od 10 do 17 sati u pet poslovnica Konzuma na području grada Sarajeva. Projekt se provodi u korizmenom razdoblju, vremenu odricanja i darivanja. Tada volonteri ulažući svoje vrijeme i podsjećajući na izvorne ljudske vrijednosti animiraju građane na humana djela – oni svojim sredstvima osiguravaju namirnice za pučke kuhinje Merhameta, Kruha Sv. Ante, Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije te studentske menze Ivan Pavao II.

„Ovo je jedna hvale vrijedna akcija koju svakako treba podržati, posebice sada tijekom priprave za Uskrs. Trebamo pronaći mjesto za one najpotrebitije u našem društvu. Iako je danas većina stanovništva u krizi, ipak izdvoje ponešto od sebe za potrebite, što vraća vjeru u ljude a i nama pokazuje da još uvijek postoji ljudskost. Ovakvo djelo svakako ne treba proći nezapaženo i smatram da ovakvih akcija treba biti više jer su zaista vrijedne truda“, kazao je volonter Tomislav Barišić. S njim se složila i Anamarija Matijević.

Volonteri pokazali svoju solidarnost 2 Kopiraj„Svjesni smo kako je čovjek u današnjem užurbanom načinu života zaokupljen silnim obvezama i problemima. Tako često postane slijep. Zatvara se u svoj mali skučeni svijet pun pesimizma i krivih materijalističkih ciljeva. U toj ispraznosti i besmislenosti grčevito drži sve što je stekao. Na svaku potrebu drugoga zatvaramo oči i odmahujemo rukom. Rečenice kao ‘Nemam vremena’, ‘Ne treba njemu/ njoj pomoć’ ili pak ‘Ma ne tiče me se’ postale su svakodnevni izgovori. No, je li svijet postao baš toliko bezosjećajan? Zar je u nama umrlo sve ljudsko? Mi volonteri s ponosom možemo odgovoriti NE. Danas smo na volonterskoj akciji Mladi protiv gladi vidjeli kako ljudi duboko osjećaju za čovjeka u potrebi. Nisu se ogradili prazni pričama i ustaljenim izgovorima, nego su spremno podržali naš rad. Odvojiti dio hrane sa svojega stola i nesebično je darovati osobama koje nikada u životu nismo vidjeli veliko je djelo. Po meni to mogu samo hrabri i dobri ljudi“, rekla je Anamarija izrazivši zadovoljstvo što je skupa s kolegama darovala vrijeme i trud za ljude u potrebi.

O vrijednosti akcije Mladi protiv gladi posvjedočili su i građani grada Sarajeva, koji su kupnjom namirnica podržali projekt. „Zaista podržavam svako djelo ovakve vrste. Gotovo cijeloga života pomažem koliko mogu ljudima koji su u životu imali manje sreće nego ja. Naravno, uvijek se pitam hoće li će moj prilog doći u prave ruke, ali ipak darujem jer ne gubim nadu u ljude“, istaknuo je jedan Sarajlija, a oduševljena ovim pothvatom bila je i njegova sugrađanka.

Dio namirnica koje su se prikupljale Kopiraj„Žalim što nema više ovakvih akcija. U našoj državi je 40% nezaposlenog stanovništva koje zaista treba našu pomoć, a bez ovakvih akcija im ne možemo pomoći u tolikoj mjeri u kojoj možemo preko različitih uruženja i volontera poput vas. Nadam se da ćete ustrajati u ovome i davati primjer drugima. Ovo je zbilja za svaku pohvalu“, zaključila je ona.

Milosrđe ne znači davati nešto od svog viška nego darivati od onoga što nam pripada i što nam je nužno; to je otkidanje od sebe. „Nije, dakle, dovoljna samo empatija, nego valja konkretno pokazati ljubav na djelu pa pomoći, darivati i nešto od sebe oduzeti i upravo to sebedarje, to je milosrđe! Hvala svim volonterima i građanima koji su sudjelovali u ovoj akciji i nadamo se da ćemo ponovno biti razlog nečijeg osmijeha“, poručili su mladi.

Josipa Miler