Uskrsna duhovna obnova: Ljubiti istinu i cijeniti život

Vlc. Jakov KopirajTradicionalnu Uskrsnu duhovnu obnovu, članovi Udruge katoličkih studenata Emaus u suradnji s djelatnicima i prof. dr. Šimom Maršićem, ravnateljem Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u četvrtak, 22. ožujka po prvi put su organizirali upravo u prostorijama Centra za mlade, mjesta koji već deset godina brine i skrbi o mladima Vrhbosanske nadbiskupije.

Duhovnim i kulturnim programom koji se održao pod geslom Bog je dobar i milosrdan, mladima je pružena prilika da se duhovno priprave i okrijepe za najveći kršćanski blagdan, Uskrs. Pod vodstvom, vlč. Jakova Kajinića, voditelja duhovne obnove, program je započeo duhovnim nagovorom i prilikom za sv. ispovijed nakon čega je uslijedila sv. misa.
U svom nagovoru dotaknuo se vlč. Jakov Kajinić nekoliko tema, no veliki utisak na mlade ostavila je prispodoba o izgubljenom sinu. Izgubljeni sin simbolizira čovjeka koji se udaljava od Božjeg svijeta, koji želi uživati život, ne želi se podvrgavati nikakvom autoritetu, niti zapovijedi. On želi živjeti samo za sebe i uživati što više možemo, no nije li nam svima grijeh sladak, a posljedice gorke? Međutim, koliko god griješili, vratit ćemo se Bogu kada nam je teško i kada shvatimo da smo pogriješili, jer Bog je toliko dobar da i najgore situacije može uvijek okrenuti na dobro!– kazao je vlč. Jakov Kajinić.

VIS Jukic KopirajNa svetoj misi koju je također vodio vlč. Jakov uz koncelebraciju vlč. Šime Maršića, ravnatelja Centra a koju je animirao bend Emaus, vlč. Jakov kazao je kako je svatko od nas pozvan biti najbolja verzija sebe i u potpunosti se predati Gospodinu. Mnogo opasnosti nas vremena u našem svakodnevnom životu i to su najčešće požuda tijela, požuda očiju i svakako oholost života, životni ponos. Požuda tijela može se svrstati u nekoliko kateogorija, bilo da je riječ o potrebom za gladi, spavanjem vježbanjem ili nečim drugim. Danas, najčešće pokleknemo pred mnogobrojnom ponudom i sve ove gore navedene stvari obožavamo, umjesto da ih prihvatimo s velikom dozom zahvalnosti i stavimo ih na pravo mjesto u svome životu. Isto je tako i s požudom očiju ali i oholosti života. Jer, uvijek se trudimo imati nešto što drugi imaju.– istaknuo je voditelj duhovne obnove u prigodnoj propovijedi.

Glumci na sceni KopirajNakon sv. mise program koji je vodio Blaženko Duvančić, član Udruge katoličkih studenata Emaus, nastavio se u auli Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. koji su otvorili članovi Vokalno instrumentalnog sastava Jukić s nekoliko predivnih duhovnih skladbi. Nažalost, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta svoj nastup su otkazali članovi glazbenog sastava Katera iz Istočnog Sarajeva. Nakon VIS-a Jukić uslijedila je dirljiva predstava pod nazivom Sretan ti 18. rođendan mama koju su izveli članovi glumačke sekcije Udruge katoličkih studenata Emaus.

 „Slavimo Uskrs, pobjedu života nad smrću, promovirajmo ono što slavimo, častimo Put, Istinu, i Život. Svako biće, začeto, pa bilo to i u najteže shvatljivim okolnostima, pozvano je na život.“– bila je samo jedna od završnih rečenica predstave. 

Nakon predstave uslijedilo je prigodno druženje mladih u restoranu  Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Glumacka ekipa KopirajI zaista, nije li nam svima potrebna istina koja oslobađa, praštanje, molitva i ljudska podrška? To je istinski Uskrs za naš život: ne suobličiti se laži, nego ljubiti istinu i cijeniti život. Štititi živo, liječiti ranjeno.

Ružica Marković