Pokažimo djeci da je svijet sigurno mjesto

Zajednicka fotografija prof. GordanaU petak, 20. travnja 2018. godine, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. , u okviru projekta Because we care – edukacija o zaštiti djece, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, održala je drugo predavanje za djelatnike, vršnjačke edukatore, prijatelje i partnere Centra za mlade te vijećnike Vijeća za mlade Vrhbosanske nadbiskupije, na temu Pravila i postupanja u zaštiti djece. 

Maja World Vision BiHPrije predavanja prof. Gordane Buljan Flander, Maja Tursunović, savjetnica za zaštitu djece u World Vision-u Bosne i Hercegovine prezentirala je preliminarne rezultate završenog istraživanja fokusiranog na problem zanemarivanja djece. 

Gđa. Gordana autentično je predavanje temeljila na svom dugogodišnjem profesionalnom iskustvu rada s djecom, i to s onom posebno ranjivom skupinom – zlostavljanom i zanemarivanom djecom. Naime, bila je među prvima koji su 90 – tih godina u Hrvatskoj prepoznali ovu problematiku te je inicirala osnivanja Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, čiju vrijednost je prepoznalo i Vijeće Europe. Također je stalni sudski vještak za zlostavljanu i zanemarenu djecu i osnivačica savjetodavne linije Hrabri telefon.

Kroz svoje predavanje, prof. Gordana govorila o utjecaju medija i društvenih mreža na djecu, važnosti međusobne suradnje svih institucija koji rade s djece i njihovoj odgovornosti, nasilju na internetu, te načinu prevencije istog. Osvrnula se i na rezultate nacionalnog istraživanja o iskustvima i ponašanjima djece i mladih na društvenoj mreži Facebook i internetu općenito koje je Poliklinika za zaštiti djece grada Zagreba zajedno s Hrabrim telefonom provelo na uzorku od 1 489 djece i mladih u dobi od 11 do 18 godina.

Istraživanje koje se radilo s djecom od petog razreda osnovne škole do drugog razreda srednjih škola iz urbanih i ruralnih sredina u Hrvatskoj pokazalo je da 99% ispitanika ima pristup internetu kod kuće ili u školi, te da 93% ispitanika posjeduje Facebook profil, dok je 68% djece i mladih otvorilo profil prije 13. godina. Istraživanje je pokazalo da 85% na svom facebook profilu u potpunosti dijele svoje puno ime i prezime, 9% njih dijeli svoj privatni broj mobitela, dok samo 4% ne dijeli ništa od navedenog. Na pitanje kako bi najradije provodili svoje slobodno vrijeme, samo 5% djece izjavilo je kako bi htjelo provoditi na internetu, dok bi se ostatak djece bavilo nekom slobodnom aktivnošću ili družio s prijateljima.

Prof. GordanaU stvarnosti zapravo 26% djece svoje slobodno vrijeme najčešće provodi na internetu. Naglasila je i da 34% djece i mladih prihvaća zahtjeve za prijateljstvo od nepoznatih osoba. Zabrinjavajući podatak je da 18% ispitane djece i mladih smatra da bi možda otišlo samo na susret uživo s nepoznatom osobom koju su upoznali putem društvenih mreža, dok 3% smatra da bi sigurno otišlo. Iako većina djece vodi računa o sigurnosti svog facebook profila, 10% ispitanika kazalo je da im nedostaje znanja kako to postići, dok svako šesto dijete, tj. 15% ispitanika uopće ne brine o sigurnosti svog profila.

Kada je u pitanju elektroničko vršnjačko nasilje, tj. cyberbulling koji uključuje različita ponašanja pojedinca ili grupa koji putem interneta ili mobitela ponavljano komuniciraju na neprijateljski ili agresivan način s ciljem nanošenja štete ili neugodne drugima, istraživanje je pokazalo da svako peto dijete je nekoliko puta ili često primalo uvredljive poruke ili komentare. 16% ispitanika barem je jednom putem facebook profila primilo neželjene poruke seksualnih sadržaja, dok je 4% ispitanika priznalo da su svoje fotografije, video snimke ili poruke ovog sadržaja slalo svojim facebook prijateljima.

Pozivajući se na brojne primjere uočene kroz dugogodišnji rad, istaknula je da je dijete uvijek u pravu te da ne postoji opravdanje odraslih za vršenje bilo kojeg oblika zlostavljanja.
Gđa. Gordana je nazočne oduševila svojim poznavanjem problematike i odvažnošću da se usprkos brojnim vjetrenjačama bori za djecu i njihovu sigurnost, te ih svojim primjerom potaknula da se kroz svoj posao, ali i općenito u društvu, ne boje dići glas za djecu, njihovu zaštitu i pravo na zdrav rast i razvoj.

Josip Milanović