Trening nadogradnje kapaciteta s mladima iz Albanije

CB7U sklopu projekta pod nazivom Fermentim – Seeds of Hope, koji Skadarska nadbiskupija realizira u suradnji s Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih Ivan Pavao II., 27. i 28. studenog, u prostorijama NCM Ivan Pavao II., održan je dvodnevni trening nadogradnje kapaciteta. U treningu je sudjelovala grupa od 10 mladih edukatora iz Albanije, koji počinju raditi na implementaciji spomenutog projekta.

Fermentim je predgrađe Skadra, u Albaniji, u kojem je identificirano više problema s kojima se djeca i mladi svakodnevno susreću. Mnogi od tih problema uzrokovani su nedostatkom sadržaja za djecu i mlade, ali s druge strane i potrebom da se studenti koji žele raditi s djecom i mladima, nadograde u svojim već postojećim kapacitetima. Cilj ovog projekta je doprinijeti formaciji i inkluziji djece sa smanjenim mogućnostima za osobni razvoj i razvoj društvenih vrijednosti. U sklopu planiranih aktivnosti, mladi edukatori će ponuditi različit niz radionica, poput: filma, teatra, plesa, kreativne radionice, kako bi kod djece razvijali određene vještine.

CB1

Na održanom dvodnevnom treningu u Sarajevu, pod vodstvom djelatnica Centra za mlade Ivan Pavao II., Nadežde Mojsilović i Minje Todorović, mladi sudionici su imali priliku naučiti elemente jednog projekta, ali i kroz praktičan rad, usvojiti tehnike izrade i vođenja radionice. Dio edukativnog programa vodio je i Josip Milanović, također djelatnik Centra koji je s mladima podijelio svoje iskustvo u organizaciji ljetnih kampova, te sudjelovao na simulaciji radionica koje su mladi osmislili tijekom treninga. Kroz različite vježbe i igre, sudionici su se također podsjetili na važnost razvijanja timskog duha, osobito zbog nastavka suradnje i zajedničke implementacije projekta.

CB4

Program je uključivao i kratki obilazak grada, tako da su gosti iz Albanije imali priliku upoznati i neke od znamenitosti Sarajeva.

CB10

Minja Todorović