Danas je Čista srijeda, prvi dan korizme

korizma KopirajZnamo da današnjim danom započinje jedna „duhovna avantura“. U našim mislima i pretpostavkama, to je obično avantura odricanja od svega i svačega – čokolade, kave, društvenih mreža, alkohola, cigareta…
Smisao posta je žrtvovati svoje neke užitke za izgradnju našega duha, za izgradnju našega odnosa prema Bogu. Krist, 40 dana u pustinji, žrtvuje se zbog nas, svakoga pojedinačno. Isto tako, mi se trebamo žrtvovati zbog Krista i rasti u ljubavi koju mu pružamo.
Korizma je vrijeme odricanja od sebe da bi rasli u Gospodinu. To je pročišćavanje našega duha, to je potres našega duha, duše i tijela, prodiranje u skrivene dubine i čupanje korijena koji je uzrok mnogih naših grijeha, propusta i mana. Odricanje od hrane je simbol odricanja od sebe i onoga lošega što je u nama.
Sigurno je svatko od nas već donio neke odluke što će žrtvovati i za što će se potruditi u ovom svetom vremenu. Ali, potrudimo se da to zaista bude istinsko produbljenje našega odnosa s Gospodinom, produbljenje i izgradnja našega odnosa prema bližnjima i sebi samome koja ćemo potkrijepiti postom, molitvom, i dobrim djelima. Potrudimo se biti bliže Gospodinu, u sakramentu euharistije i svete ispovijedi, te pročistiti sebe za uskrsnuće koje čekamo.

Filipa Lončar