Klik za zdravlje u Orašju: Štetni utjecaj nargile kao moderne ovisnosti

radionica odzakDanas je u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Orašje održana i treća radionica projekta Klik za zdravlje koju realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II.
Učenici su slušali predavanje o ovisnostima općenito i konkretno o nargili kao drogi današnjeg vremena. Govorili smo o štetnosti nargile, kancerogenim supstancama koje se unose u organizam konzumiranjem nargile i duhanskih proizvoda, te opasnosti koje nas pogađaju redovitim uzimanjem ovih sredstava. Mladi su bili zainteresirani za temu i aktivno sudjelovali u radionici, budući da je nargila nešto s čime se i oni svakodnevno susreću u okolnim shisha barovima.

Njihov zadatak u sklopu ove teme bio je na figuri ljudskog tijela označiti dijelove tijela/organe koji stradaju redovitim konzumiranjem nargile. Zatim su papir s figurom ljudskog tijela pocijepali na 4 dijela, nakon čega su dijelove ponovno zalijepili trakom. Cilj ove vježbe bio je taj da uoče sličnost između pocijepanog papira i osobe ovisne u ovom slučaju o nargili. Čak i nakon liječenja čovjek nikad neće biti onakav kao što je bio prije nego je podlegao ovisnosti, kao što ni pocijepani papir nikad neće biti u potpunosti vraćen u prvobitan položaj prije cijepanja.

Na kraju radionice odigrali smo kratak kviz na kojem su učenici pokazali veliko znanje o današnjoj temi. Zahvaljujemo Srednjoj strukovnoj školi u Orašju, a ujedno i profesorici Gabrijeli Miličević-Mikić na suradnji i gostoprimstvu.

Amanda Đogaš