Uspješeno završen V. festival duhovne glazbe Marijafest BiH pod sloganom “Na krilima pjesme”

muski kamerni zborMini jubilarni, peti po redu festival duhovne glazbe Marijafest BiH uspješno je održan 18. svibnja u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. pod sloganom Na krilima pjesme. Festival u organizaciji Centra za mlade Ivan Pavao II. i Radio Marije BiH, ove godine okupio je sedam glazbenih skupina iz Vrhbosanske nadbiskupije koji su pjevali u čast Blaženoj Djevici Mariji, te sudjelovali u bogatom programu.

sv. misa marijafestCjelodnevni susret festivala započeo je slavljenjem sv. mise u kapelici sv. Ivana Pavla II. koju je predslavio vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra, a glazbeno animirao muški kamerni zbor Dominiks iz Žepča. U prigodnoj propovijedi ravnatelj Centra na samome početku govorio je o jednom američkom projektu u kojem su autori projekta uzeli poznate kršćanske melodije, a riječi pjesama promijenili. Naglasio je kako je cilj ovog projekta bio podsjetiti nas o važnosti riječi koje izgovaramo dok pjevamo o kojima trebamo uvijek razmišljati. Osvrnuvši se na evanđeosko čitanje, kazao je kako se svatko od nas mora malo trznuti, te kako čekajući nešto, vrlo često nam sadašnjost prolazi, a s njom i trenutak u kojem nam je nešto lijepo, drago. Pozvao je mlade da žive trenutke u kojima se nalaze, kazao kako je svako vrijeme dobro te kako ne smijemo očekivati da će nešto dobro doći kasnije, nego ga uvijek i iznova očekivati danas. Na samome kraju sv. mise nazočnim mladima u prepunoj kapelici Centra za mlade obratio se i Josip Milanović, projekt koordinator koji je nazočne upoznao s programom festivala ali im se još jednom zahvalio što su i ove godine odlučili biti dijelom petog festivala duhovne glazbe Marijafest BiH. 

radionica mladih marijafestNakon pauze i ručka, uslijedila je glazbena radionica pod vodstvom Marije i Davora Stipića, gdje su u prvom dijelu radionice svi sudionici uvježbavali tekst himne festivala osmišljen na istoj radionici prije dvije godine. U drugom dijelu radionice, mladi glazbenici su imali priliku razvijati svoje ritmičke sposobnosti, te na poznatu duhovnu skladbu kreirati novi ritam kojeg su svi zajedno proizvodili rukama. Kako bi zadatak uspješno završili, sudionici radionice morali su prijeći nekoliko prepreka koje su im voditelji radionice postavili, što je uspješno riješio i mladi glazbenik iz Žepča osvojivši nagradu koju su pripremili organizatori festivala.

Marijafest naslovnaRevijalni dio festivala kojeg je vodio Josip Milanović, djelatnik Centra za mlade Ivan Pavao II. započeo je himnom susreta Marijo Majko koju su na početku otpjevali članovi sedam glazbenih sastava, njih oko 100. Potom su izvođače i publiku, ali i slušatelje Radio Marije BiH koji su program festivala pratili u izravnom prijenosu pozdravili prof. dr. Šimo Maršić, ravnatelj Centra, te gđa. Mara Mandić, predsjednica Radio Marije BiH.

pozdravne rijeci simo i maraGlazba koja se smatra važnim sredstvom za čovjekovo raspoloženje, koja izvire iz čovjeka, trajna je čovjekova pratiteljica, te i u životu kršćanina zauzima važno mjesto. Ljubav prema duhovnoj glazbi dugo godina njeguje se i u Varešu odakle su bili prvi izvođači revijalnog dijela festivala Marijafest BiH. Od samog početka Mladi vareški tamburaši sudjeluju na festivalu, a petu godinu za redom predstavili su se pjesmom Mesija, na oblaku će doći.

zbor andeliNakon nastupa tamburaša iz Vareša koji pod vodstvom gosp. Igora Hingera nastupaju na mnogim glazbenim festivalima, koncertima i događajima a najviše se ipak ponose nastupima na misama polnoćkama u Varešu, uslijedio je nastup prvih predstavnika iz Žepča. Naime, od sedam glazbenih skupina koje su se predstavile na petom po redu festivalu duhovne glazbe Marijafest, njih tri stigle iz ovog malog, ali po svemu sudeći glazbeno talentiranog mjesta. S pjesmom Moli za nas predstavili su se članovi dječjeg zbora Ljiljani pod vodstvom s. Slavice Tubak, nakon čega je uslijedio nastup zbora Anđeli iz župe Novo Selo- Balegovac koji su na ovogodišnjem festivalu predstavili s pjesmom Zdravo Marijo, sjajna zornice pod vodstvom voditeljice gđe. Janje Iličević.

spes marijafestNakon nastupa mladih glazbenika iz Posavine koji su nas podsjetili da Bosna i Hercegovine ima mladih na koje možemo računati, uslijedio je nastup još jednog glazbenog sastava iz Žepča. Članovi zbora mladih Spes koji dolaze iz župe sv. Antuna Padovanskog na ovogodišnjem festivalu predstavili su se s pjesmom Jedina. Osim svojom prekrasnom izvedbom ove pjesme, oni svojim pjevanjem animiraju nedjeljnu večernju misu za mlade, ali i svojim glasovima također pod vodstvom s. Slavice Tubak vrlo često uljepšavaju i crkvena vjenčanja u župi odakle dolaze.

Publika, izvođači ali i slušatelji Radio Marije BiH koji su program pratili uživo, podjednako su uživali i u glazbenom nastupu benda Emaus koji se ove godine predstavio s pjesmom Otvori oči mog srca. Pretposljednji je pod vodstvom gosp. Siniše Markanovića nastupio muški kamerni zbor Dominiks, nastao iz istoimene muške vokalne skupine. Djeluju tek nekoliko mjeseci, a specifični su po tome što njeguju stare gregorijanske napjeve te po tome što obrađuju duhovne i svjetovne kompozicije. Došli su kao predstavnici Katoličkog školskog Centra Don Bosco iz Žepča i izveli su pjesmu Misao svijeta.

marija i davor marijafestRevijalni dio festivala završen je nastupom Marije i Davora Stipića, dugogodišnjih prijatelja Centra za mlade Ivan Pavao II. koji su nakon dugogodišnje pauze ponovno nastupili na festivalu, ovaj put pred domaćom publikom. Festival su zatvorili autorskom pjesmom Puna milosti.

Na samome kraju festivala uručene su zahvalnice predstavnicima glazbenih sastava koji su sudjelovali na ovom festivalu.

Ovom prilikom Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. zahvaljuje se svim voditeljima glazbenih skupina, svim izvođačima na dolasku i prilici da zajedničkim snagama svoje molitve i prošnje pošaljemo na krilima pjesme. 

Tekst: Josip Milanović

Foto: Katolički tjednik- Nedjelja.ba