Koračajmo zajedno: Studijsko putovanje u Livno i Široki Brijeg

Studijsko putovanje Livno 4

U razdoblju od 23. do 24. studenog, skupina od oko 30 učenika KŠC-a Petar Barbarić iz Travnika, Mješovite srednje škole Travnik i KŠC-a Sveti Pavao iz Zenice te 10 studenata iz Sarajeva, boravila je na studijskom putovanju u okviru međureligijskog projekta za mlade “Koračajmo zajedno”. Cilj putovanja je bio da mladi upoznaju prirodne i kulturne vrijednosti svoje zemlje, te da kroz posjet vjerskim objektima otkriju bogatstvo različitosti naroda u Bosni i Hercegovini.

Livno spPrvog dana studijskog putovanja, sudionici su posjetili Livno, gdje su najprije imali priliku vidjeti zdanje franjevačke crkve Svetog Petra i Pavla u Livnu te posjetiti bogatu galeriju Gabrijela Jurkića i arheološku zbirku. Zatim je posjet nastavljen džamiji hadži Ahmeda Dukatara, gdje je mlade s povijesnom pozadinom upoznao Tarik ef. Gušić.

DSC 0675 11Nakon posjeta džamiji, sudionici su se uputili ka crkvi Uspenija Bogorodice, gdje im je paroh Predrag Crepulja pričao o značaju ove crkve za pravoslavni puk u Livnu. Drugog dana studijskog putovanja, put je nastavljen ka Širokom Brijegu, gdje je katolički dio skupine imao priliku sudjelovati na sv. misi u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Brigu. Po završetku sv. mise, cijelu skupinu je kroz bogatu povijesnu riznicu i galeriju samostana  proveo fra Vendelin Karačić.

Studijsko putovanje Livno 1

M. Puljić