Održana edukacija “Sport u izgradnji mira”

Edukacija o sportu 2019 2U organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., u okviru međureligijskog projekta za mlade „Koračajmo zajedno”, u razdoblju od 29. do 30. studenog 2019., održana je dvodnevna edukacija pod nazivom „Sport u izgradnji mira”. Voditelj edukacije bio je Mario Tucaković, magistar sporta i asistent na projektu „Koračajmo zajedno”, a sudjelovalo je 12 djelatnika škola i organizacija (Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ Fojnica, Katolički školski centar „Sv. Pavao“ Zenica, Mješovita srednja škola „Travnik“, Odbori za međureligijsku suradnju Žepče, Orašje i Foča). Cilj edukacije je bio upoznati voditelje i odgajatelje mladih, teorijski i praktično, o važnosti sporta kao instrumenta za promicanje mira, suradnje i suživota među mladima.

Na samom početku edukacije, sudionike je u ime organizatora pozdravila Marija Puljić, koordinatorica na projektu „Koračajmo zajedno” te predstavila misiju i aktivnosti Centra za mlade „Ivan Pavao II.”, kao i dosadašnje rezultate međureligijskog i interetničkog projekta za mlade. U nastavku je Ahmed Tabaković, koordinator na projektu u ime Fakulteta islamskih nauka, ukratko upoznao sudionike s pojmom izgradnje mira, međureligijskog dijaloga te važnosti stvaranja prostora u kojemu svaka osoba može njegovati svoj vjerski i etnički identitet, istovremeno živeći i surađujući s pripadnicima drugih vjerskih i etničkih pozadina. O poveznici izgradnje mira i sporta te pozitivnim primjerima međusobne suradnje mladih kroz sport u Bosni i Hercegovini i u svijetu, govorila je Nadežda Mojsilović, koordinatorica na projektu „Koračajmo zajedno”u ime Pravoslavne crkve.

Edukacija o sportu 2019 3Prilikom ovog dijela, sudionici su također podijelili iskustva u dosadašnjem radu s mladima kroz sportske aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama. U nastavku večeri, o odgojnoj vrijednosti sporta, njegovom obrazovnom potencijalu i promicanju ljudskih vrijednosti kroz sportske aktivnosti govorio je Mario Tucaković.
Tijekom subotnjeg dana, sudionici su imali priliku sudjelovati u dva praktična dijela edukacija, tijekom kojih su mogli vidjeti kreativne načine organizacije i kombinacije sportskih igara, čiji glavni cilj je razvoj timskog duha kod mladih. U posljednjem dijelu edukacije, sudionici su imali zadatak osmisliti  sportski susret mladih koji će biti realiziran u njihovim lokalnim zajednicama, uz podršku Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.”. Cilj ovih susreta je okupiti mlade različitih vjerskih i etničkih pozadina, kako bi se međusobno upoznali kroz sudjelovanje u zajedničkim sportskim aktivnostima. Na koncu dvodnevne edukacije, predstavljeni su osmišljeni projekti, koji će u budućem razdoblju zaživjeti među mladima te će, nadamo se, biti mali, ali važan doprinos cjelokupnom procesu izgradnje mira i suživota u Bosni i Hercegovini.

Edukacija o sportu 2019 1