Zaštita djece je briga svih nas

DSC 0074 KopirajU prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., u petak, 7. veljače, u okviru projekta Because we care – edukacija o zaštiti djece, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, održala je predavanje na kojem je nazočilo 70 gostiju; predstavnici Centara za socijalni rad, psiholozi, pedagozi, djelatnici i edukatori Centra za mlade. Predavanje na temu „Mjere i načini zaštite djece i Znakovi koji ukazuju na zanemarivanje i zlostavljanje djece“ oduševilo je nazočne goste koji su slušali predavanje temeljeno na raznim primjerima i iskustva iz dugogodišnjeg rada profesorice. 
U prethodnih nekoliko godina, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. intenzivno radi na programima zaštite djece, kroz samostalne projekte ali i kroz suradnju s drugim vladinim i nevladinim organizacijama. 
 
U svim aktivnostima Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. koje se tiču djece, od primarnog značaja su interesi i zaštita djeteta. Kako bi osigurali, odnosno unaprijedili zaštitu djece u aktivnostima Centra za mlade Ivan Pavao II., pored potpisanog dokumenta Politike o zaštiti djece, kroz projekt Because we care s mladima želimo kroz edukativne radionice raditi na mjerama zaštite, kako bi osigurali sigurniji i efikasniji rad s djecom, te razgovarati o mjerama i načinima kako djeci pružiti podršku, sigurnost i zaštitu te o svemu što može doprinijeti sprečavanju povređivanja dječjih prava, zlostavljanja i eksploatacije djece. Cilj susreta bio je poboljšati vještine prepoznavanja znakova potencijalno ugrožene djece, kako prepoznati nasilje nad djetetom, te kako na najbolji mogući način pristupiti takvom djetetu.
 
Nazočne je na početku pozdravila Marijana Miketek, djelatnica NCM-a te predstavila rad i djelovanje institucije u kojoj radi. Govorila je o povijesti Centra, statistikama te središnjim okosnicama rada NCM-a. Također je predstavila sadržaje koje nudi NCM Ivan Pavao II. u Sarajevu, te projekt u okviru kojeg se realizira ova edukacija. Potom se nazočnima obratio dr. Šimo Maršić, ravnatelj NCM-a, te potaknuo polaznike predavanja da “otvore svoje srce i um za sve što će naučiti”. Zahvalio je dr. Buljan – Flander na dolasku poželjevši da “sve ono što danas poduči, nazočne potakne da to prenesu u svoj život”.
DSC 0052 Kopiraj
Potom je uslijedilo cjelodnevno predavanje prof. dr. sc. Gordana Buljan – Flander, redovne profesorice na nekoliko fakulteta, kliničkog psihologa i psihoterapeuta, sudskog vještaka, te autorice više knjiga i udžbenika. Prof. Buljan – Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, više se od 30 godina bavi djecom. Kao dječji psiholog u Klinici za dječje bolesti Zagreb često se susretala sa zlostavljanom i zanemarivanom djecom koja nisu imala potrebnu zaštitu odraslih. Bila je među prvima koji su početkom 1990-ih godina u Hrvatskoj prepoznali ovu problematiku te joj je posvetila daljnji rad. Također, je osnivačica savjetodavne linije za zlostavljanu i zanemarenu djecu Hrabri telefon i te inicijator osnivanja Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, koju je Vijeće Europe prepoznalo kao model dobre prakse i tako je predstavljena u Ujedinjenim narodima.
DSC 0071 Kopiraj
U svom izlaganju, prof. Gordana je govorila o vrstama zlostavljanja djece (fizičkom, verbalnom, emocionalnom i seksualnom) te o tomu na koji način je moguće prepoznati dijete koje je izloženo jednom od navedenih vrsta nasilja, ali i  kako pristupiti i pomoći ugroženom djetetu. Osim vrsta zlostavljanja djece, u svome predavanju prof. Buljan- Flander govorila je i o znakovima putem kojih možemo i trebamo prepoznati jedan od oblika nasilja, te o koracima kako i kome prijaviti nasilje. 
 
Na poseban način osvrnula se i na problem zanemarivanja djece, izazovima mjerenja indikatorima zanemarivanja, te o tome kako pristupiti i pomoći ugroženom djetetu, kako raditi multidisciplinarno i intersektorski. Da su ovo značajne teme koje su važne za stručnjake koji rade s djecom i mladima potvrdili su i sudionici predavanja naglasivši kako zajedničkim snagama i umreženošću trebamo i moramo raditi u cilju zaštite djece za dobro svih nas. 
DSC 0078 Kopiraj
Ovim putem Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. još jednom se zahvaljuje prof. dr. sc. Gordani Buljan- Flander na dolasku, otvorenosti i susretljivosti da znanje i iskustvo podijeli sa suradnicima, partnerima i prijateljima Centra za mlade Ivan Pavao II.
 
Marijana Miketek