Gorjeti i boriti se za ono što je dobro – capacity building projekta „Koračajmo zajedno“

KZ capacitybuilding 2020 4Od 14. do 16. veljače 2020. u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, održana je edukacija na temu Vještine u izgradnji mira II, za vršnjačke eduktore međureligijskog i interetničkog projekta za mlade Koračajmo zajedno. Voditeljica edukacije bila je Berina Bukva, trenerica iz oblasti izgradnje mira, s dugogodišnjim trenerskim iskustvom u nevladinim organizacijama.

KZ capacitybuilding 2020 1Cilj edukacije bio je unaprijediti vještine vršnjačkih edukatora, koji su vrlo važan čimbenik u procesu izgradnje mira među mladima, kroz projekt Koračajmo zajedno, kako bi njihov angažman na ovom polju bio što kvalitetniji. U uvodnom izlaganju, voditeljica je predstavila tematske cjeline te naglasila: Želim da gorite za ono u što vjerujete, ali ne da budete buntovni. Osvrnuvši se na temeljna ljudska prava, što su i koje su im karakteristike, Berina je potaknula sudionike na interakciju tijekom koje su imali priliku uočiti, na konkretnim primjerima, trenutke kada su im uskraćena prava te pronaći zajednička rješenja za postupke u zalaganju za ista. Istaknuvši da utakmica za ljudska prava nikada ne prestaje, iako su jasno definirana, Berina je ohrabrila mlade da ne posustaju, unatoč mnoštvu „crvenih kartona“ u svakodnevnim situacijama.

KZ capacitybuilding 2020 2
U nastavku edukacije, tretirane su teme komunikacije kao jednog od mehanizama rješavanja sukoba, razlike između konflikta, sukoba i nasilja te definicije mira i nenasilja. Posljednji dan edukacije posvećen je prepoznavanju diskriminacije koja postoji na temelju određenih pripadnosti ili karakteristika te uzrocima i posljedicama stereotipa i predrasuda.
Polazeći iz vlastitog iskustva te vlastite motivacije za rad u ovoj oblasti, Berina je tijekom edukacije uspjela, ne samo prenijeti svoja znanja i vještine, nego biti i svojevrsna inspiracija mladima da se ne obeshrabre u doprinosu procesu izgradnje mira u Bosni i Hercegovini, koji nekada nije lagan i iziskuje vrijeme kako bi prvi plodovi izašli na vidjelo.

Temeljna poruka edukacije bila je da svatko od vršnjačkih edukatora nastoji biti bolji čovjek od onog koji je bio prethodnog dana, najprije u svojoj mikrosredini, a zatim i u susretu s drugim ljudima. Nadamo se da će i ovaj trening svoju svrhu ispuniti u razdoblju koje slijedi te da će biti vjetar u leđa mladima da budu kreatori društva u kojemu su ljudska prava i međusobno uvažavanje mnogo više od lijepo izrečene ili napisane definicije.

Marija Puljić