SHKM: Maske su pale

fantasy surreal mask wallTko sam ja? Također mi kažu
da podnosim dane nesreće
ravnodušno, smiješeći se i ponosno,
kao netko tko je na pobjede naučio.

Jesam li doista to što drugi o meni kažu?
Ili sam samo ono što sam o sebi znam?…
Tko sam ja? Taj ili onaj?
Jesam li danas taj, a sutra netko drugi?

Dietrich Bonhoeffer

Sedma po redu kateheza za Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu, priprema nas prvenstveno na susret sa samim sobom, potom s bližnjima i s Bogom. Raskorak između onoga što jesmo i onoga što bismo željeli da budemo, te onoga što drugi vide i očekuju, često nas dovodi do kaosa i egzistencijalnog ruba. Tada najčešće i najlakše posežemo za maskama i mijenjamo ih ovisno o situacijama u kojima se nalazimo i ljudima koje susrećemo.
Sam autor ističe da „skrivanjem svojih strahova, nedostataka, ograničenja i manjkavosti ne skrivamo se samo od drugih nego bježimo i od sebe samih. Bog nas je stvorio na svoju sliku i unatoč svim grijesima koje nosimo, neizmjerno nas ljubi“. Potrebno je stoga imenovati sve što ono što nas priječi da budemo istinski slobodna djeca Božja i to isto zapaliti na vatri Božje ljubavi.
Bez obzira koliko maski imali, kolikom ih brzinom mijenjali i u kakvoj laži živjeli, „Gospodin ima strpljenja s nama, razumije, čeka nas, ne umara se opraštati nam ako se znamo vratiti njemu srca skrušena“.

s. M. Izabela Đaković, MVZ
P.S. – Sadržaj kateheze, kao i radni materijal možete pronaći: https://zagreb.shkm.hr/materijali/