Zaštitimo dječja prava – dječja sreća, zadaća najveća!

prava slika za webSvjedoci smo vremena u kojemu je sve veći broj dječaka i djevojčica podložan zlostavljanju i iskorištavanju te se nalazi u opasnosti nasilja zbog različitih oblika diskriminacije i marginalizacije. Sve veći broj centara za socijalnu skrb, mentalno zdravlje, psiholoških ustanova i dječjih savjetovališta pokušava reagirati i pomoći djeci koja su izložena raznim oblicima nasilja od strane obitelj, prijatelja iz škole, ili interneta (cyberbullying).

U okviru svoga rada, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. organizira i realizira razne seminare i edukacije, dovodeći stručnjake iz polja psihologije i psihoterapije, kako bi se profesori, djelatnici društvenih odjeljenja, studenti, edukatori i volonteri upoznali s ispravnim načinom prepoznavanja nasilja i prevencije istoga. U skladu s našim nastojanjima zaštite djece osmislili smo cijeli projekt pod nazivom Because We Care – Edukacija o zaštiti djece u trajanju od tri godine. Cilj projekta je educirati sve osobe uključene u rad Centra za mlade Ivan Pavao II., kao i drugih katoličkih crkvenih institucija i drugih vladinih i nevladinih organizacija i osoba koje rade u direktnom kontaktu s djecom, o mjerama i načinima zaštite djece.

Kroz projekt uspostavljena je izvrsna suradnja s predavačima Instituta za dječju i adolescentnu psihoterapiju BHIDAPA, a preko kojih smo došli u kontakt s profesoricom Gordanom Buljan Flander, ravnateljicom i inicijatoricom osnivanja Poliklinke za zaštitu djece grada Zagreba. Jedan od vodećih razloga tome je svakako neposredan rad s djecom i mladima na terenu, prvenstveno u školama i župama, stoga je potrebno dobro se informirati o problemu s kojim se susrećemo.

Također, ostvarenja je suradnja sa organizacijom World vision u Bosni i Hercegovini kroz kampanju Vrijedni pažnje kojoj je cilj potaknuti na buđenje svijesti o važnosti prevencije nasilja i zanemarivanja djece danas.

Upravo zato, na temelju vizije, misije i vrijednostima Centra za mlade te na temelju Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djece (UNCRC), donesen je dokument, Protokol o zaštiti djece u kojemu se osuđuju svi oblici zlostavljanja i iskorištavanja djece, unutar ili izvan organizacije Centar za mlade Ivan Pavao II. Svi djelatnici, bilo da su izravno ili neizravno povezani s aktivnostima naše organizacije, dužni su poštovati isti.
Zbog važnosti navedenoga problema, svaka mlada osobu koja je prijatelj Centra za mlade, će biti upoznata s dokumentom, ili bar sa bitnim točkama koje mogu pomoći da se prepozna nasilje te ispravno reagira.

U nastavku teksta vam donosimo neke od točki iz Protokola o zaštiti djece, a tjedno ćemo vas upoznavati sa dokumentom i onim što smatramo bitnim za sve mlade zbog kojih Centar za mlade i postoji.

Koje su ključne vrijednosti kojima se treba voditi prilikom stvaranja i održavanja brižnog i zaštitnog okruženja?

Uvijek treba reagirati čim se bojazan pojavi – ako osjetite bilo kakvu bojazan vezanu za moguće ili stvarno zlostavljanje djeteta – dužni ste nekome prijaviti. Svaka sumnja treba biti izrečena!
Potrebno je znati da je dijete prioritet te da je zaštita djece uvijek najvažnija. Sve odluke, unutar procesa prijavljivanja i poduzimanja mjera moraju se donositi u interesu djeteta.
U slučaju incidenta i sumnje o zaštiti djece, treba poduzeti pravovremene i odgovarajuće aktivnosti. Sve se informacije mogu dati isključivo stručnjacima koji su dužni biti obaviješteni.

Dragi mladi, nemojte dopustiti da djeca za koju sumnjate da su podložena nasilju, nastave proživljavati teške životne trenutke, već, reagirajte. U linku ispod vam donosimo kampanju koji je objavila Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. Neka i vas potakne na reakciju!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=hYPX8QwwzB8&feature=emb_logo