#Youth&Life: Što će se dogoditi s mojom budućnosti?

Drugo pitanje prirucnikPandemija korona virusa nam je svima promijenila život, a s obzirom na to da naučnici nemaju dovoljno podataka o ovoj vrsti virusa, ne znamo sa sigurnošću koliko dugo će trajati. Ohrabrujuća je činjenica da se ubrzano radi na kreiranju vakcine koja bi nas mogla zaštiti. Pravila koja dolaze uz pandemiju su stroga i teško ih je izdržati. Također, potrebno je prilagoditi se potpuno novoj situaciji.

U vrlo kratkom vremenskom razdoblju, skoro preko noći pandemija COVID-19 vrtoglavom brzinom dovela je do promjena svijeta kakvog znamo. Naši životi iz korijena su se promijenili, primorani smo ostati kućama gdje obavljamo svoje svakodnevne obveze. U redovnim okolnostima razmišljanje o budućnosti u svima nama budi razna pitanja, nesigurnost, zabrinutost, tjeskobu. Istina je da se u svijetu događaju stvari na koje nemamo utjecaj, ali kako bi ublažili neugodna iskustva, moramo biti svjesni da možemo činiti stvari kojima možemo utjecati na svoju budućnost.

Vi niste krivi!
Morate biti svjesni da vi ni na koji način niste odgovorni za nastavak ovakvog stanja, niti možete učiniti bilo što da ono bude drugačije. Ali, važno je da znate da možete zaštiti sebe i svoje najmilije poštujući preporuke koje dobivate. Jedino tako možete utjecati na svoju budućnost.

Redovita fizička aktivnost
Na budućnost možemo utjecati i brigom o svome fizičkom i mentalnom zdravlju. Zbog toga je važno redovito imati neku fizičku aktivnost. Važno je i prepoznati svoja emocionalna stanja i sa svojim najbližima o njima otvoreno razgovarati. Ne smijete zaboraviti ni važnost redovitog spavanja, zdrave i uravnotežene ishrane, redovitog kontakta s prijateljima putem društvenih mreža. Ako bude potrebno, potražite pomoć stručnjaka jer ćete tako lakše proći kroz krizu i spremno dočekati njen kraj.

Obiteljske igre
Ovo vrijeme nekako nas obvezuje da ga što više provodimo s roditeljima i obitelji, zbog čega sigurno osjećate pritisak. Bilo bi odlično kada bi svatko od vas preuzeo neki od svakodnevnih kućanskih poslova. Organizirajte zajedničko gledanje filmova, natjecanje u nekim obiteljskim igrama jer sve ovo može imati dugoročan utjecaj na obiteljske odnose.

Pravite planove
Pokušajte iz ove situacije uzeti najbolje za sebe, jer upravo sada imati nebrojene mogućnosti koje pružaju moderne tehnologije. Unaprijedite sebe, kako bi usvojena nova znanja i vještine mogli u budućnosti koristiti. I za kraj, bez obzira na to što nitko od nas ne zna do kada će ovakvo stanje trajati- ne smijete napustiti svoje snove o budućnosti. Pravite planove i krenite u njihovu realizaciju.

Iz Priručnika za mlade #Youth&Life (BHIDAP i NCM “Ivan Pavao II.”, 2020.)

Priredio: Josip Milanović