Ne bojte se! – Ivan Pavao II.

PAPA U SARAJEVU 1‘Ne bojte se! Štoviše, širom otvorite vrata Kristu!’ – Upravo je ovim riječima Karol Wojtyla započeo svoju prvu propovijed kada je 1978. godine, izabran za papu. Za vrijeme svog pontifikata papa Ivan Pavao II. je ohrabrivao sve ljude, a pogotovo mlade kojima je bio jako blizak. Govorio im je da se ne boje budućnosti, da se ne boje naviještati evanđelje, da se ne boje svetosti, u suštini da se ne boje biti mladi!

Na današnji dan, 18.05.2020. godine, obilježavamo 100 godina od rođenja Ivana Pavla II. U Sarajevu se 2004., pri Vrhbosanskoj nadbiskupiji formiralo vijeće za pastoral mladih, dok se 3 godine kasnije, 2007. godine, krenulo u stvaranje temelja onome što je danas Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“, jedinstveno mjesto duhovnosti, učenja i susreta mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, ali i iz svijeta.

Povodom obilježavanja stotog rođendana svetog Ivana Pavla II., razgovarali smo s ravnateljem Centra vlč. dr. Šimom Maršićem, te djelatnicom Centra Ivanom Klačar. U kratkom razgovoru, podijelili su svoja iskustva rada u Centru za mlade i ono što ova organizacija danas čini, ali i svoja osobna iskustva i sjećanja koja ih vežu za papu Ivana Pavla II., s posebnim osvrtom na njegov posjet Sarajevu daleke 1997. godine. Otkud ideja za stvaranje Centra za mlade koji će nositi ime nekadašnjeg pape, danas sveca i zaštitnika mladih i obitelji, te koja su najljepše sjećanja na period njegovog pontifikata, pogledajte u kratkom filmu koji smo pripremili povodom stotog rođendana pape Ivan Pavla II.

Iskustvo službe Svetom Ocu u rimskoj kuriji za mnoge je tada bio nedosanjani san. Za neke je pak to bila stvarnost. Današnji nadbiskup Lviva u Ukrajini, monsinjor Mieczyslaw Mokrzycki, 9 godina je proveo u službi drugog osobnog tajnika tadašnjem papi Ivanu Pavlu II. U razgovoru za NCM „Ivan Pavao II.“ otkrio je detalje njegovog puta na koji je krenuo još prilično mlad, gdje je uvijek bio okružen starijim biskupom, tako da ga je Sveti Otac uvijek smatrao najmlađim. Cijeli razgovor, koji je vodila djelatnica Centra za mlade, Minja Todorović, možete pogledati ovdje.

intervju Mokricki

Minja Todorović