Online medijski susret s Framom Zenica

frama ze radionicaU radionici, koju su vodili djelatnici Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije Davor Krajinović i Josipa Prskalo, sudjelovalo je pet članova Frame Zenica: njezina predsjednica Lorena Misilo, Renato Jonjić, Helena Vujica, Edi Ćefo i Maja Pandža.

Budući da se, uslijed pandemije koronavirusa, nastava i dalje odvija online putem te se ne preporučuju okupljanja, provedba uobičajenih radionica u sklopu ovog projekta nije bila moguća, te je stoga ona realizirana online.
Voditelji radionice najprije su kratko predstavili projekt i sadržaj radionice koja je bila podijeljena u dva dijela. Započelo se s prvom temom o medijskoj pismenosti, onomu što ona predstavlja za mlade kada se spomene taj pojam i onomu što ona u svojoj najširoj definiciji i jest. Potom se razgovor nastavio o dvije česte stvarnosti koje se danas sreću kroz medije, a to su fake news i clickbait. Nakon zajedničkog otkrivanja njihova značenje, konkretnih primjera i pitanja vezanih uz ove pojmove prešlo se na razgovor o fotografiji.

Tu je naglasak stavljen na novinsku fotografiju, te se čulo mišljenje framaša i o njihovu poimanju iste, i naravno o njezinim bitnim značajkama. Također, spomenuti su i neki trikovi za zanimljive fotografije koji mogu biti dobra ideja kako prikratiti vrijeme kod kuće. Predstavljena je i rubrika Foto dana portala Nedjelja.ba. Sudionici su imali priliku i za postavljanje pitanja, a djelatnici MCVN-a su ih rado pozvali da s njima podijele svoje fotografije i priče iz njihove okolice za koje smatraju da se trebaju vidjeti i čuti.

Spomenimo kako projekt Škola volonterizma, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II., provodi u suradnji s Medijskim centrom Vrhbosanske nadbiskupije već treću godinu za redom, te kako je vrhunac ove projektne godine velika volonterska akcija 72 sata bez kompromisa u rujnu, kojoj će prethoditi pripremni susret svih mladih koju su sudjelovali na radionicama.

Josipa Prskalo, Katolički tjednik