Volonterizam kao alat za stvaranje novih vrijednosti

2020 05 27 51 kopija CopyProteklog tjedna u sklopu projekta Škola volonterizma, kojeg Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. uspješno realizira u suradnji s Medijskim centrom Vrhbosanske nadbiskupije, uspješno su realizirane radionice za članove volonterske sekcije Srednje škole Ivan Goran Kovačić u Kiseljaku, te učenike Katoličkog školskog centra sv. Pavao u Zenici.

Na radionici za volontere iz Kiseljaka koju je vodio Josip Milanović, projekt koordinator razgovaralo se o aktivnostima volonterske sekcije, pozitivnim i negativnim iskustvima volonterskog djelovanja, volonterskim akcijama. Srednjoškolcima iz Kiseljak predstavljena je i volonterska akcija 72 sata bez kompromisa za koju su sudionici radionice pokazali veliko zanimanje i iskazali želju za sudjelovanjem. Također se razgovaralo i o mogućim volonterskim akcijama koje bi mladi u suradnji sa svojom voditeljicom prof. Tanjom Babić realizirali krajem rujna mjeseca.

0 02 0a b913708d3356b21f8f4e14a292ce9520363e953700ab6b1bb0266ebebd7b7a82 1b8fd992Osim učenika iz Kiseljaka, o volonterizmu putem zoom aplikacije slušali su i učenici Katoličkog školskog centra sv. Pavao iz Zenice koji su razgovarali o važnosti volonterizma u odgoju mladih, ali i dobrobitima koje volonterizam pruža zajednici. Tako su mladi potvrdili da se kroz volontiranje stvaranju nove vrijednosti, da mladi imaju veću građansku odgovornost i da se tako promovira aktivizam. Volontiranjem razvijaju društvenu solidarnost, razvijaju kreativnost, rade na prevenciji poremećaju u ponašanju i sl. Također je predstavljena i šesta volonterska akcija 72 sata bez kompromisa koje će se ove godine realizirati u razdoblju od 24. do 27. rujna, a u kojoj će kao i ranijih godina sudjelovati više od tisuću mladih. Radionicu su vodile vršnjačke edukatorice i učenike KŠC-a u Zenici.

Josip Milanović