Animatori: Snaga zajedništva i poštovanje prema drugom i drugačijem

anima spec 3dan 2020 1Večernjom molitvom u znaku zajedništva završen je treći dan Opće specijalizacije Škole animatora Mladi za mlade u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II u Sarajevu. Tijekom jučerašnjeg dana polaznici škole animatora su imali priliku sudjelovati u nekoliko radionica te učiti o kulturnoj i religijskog raznolikosti grada Sarajeva kroz posjet vjerskim objektima u sklopu projekta Koračajmo zajedno.

Tijekom jutarnje svete mise sudionici su u Evanđelju čuli riječi: „Onaj koji Riječ sluša i razumije, pa onda, dakako, urodi i daje: jedan stostruko, jedan šezdesetostruko, a jedan tridesetostruko.“ koje su svakako poziv za mlade animatore da nastave u osobnoj izgradnji kako bi nastojali živjeti korisno i sveto vlastiti život. Tijekom prijepodnevnog dijela programa Iva Petrušić, animatorica instruktorica je govorila o razvojnim karakteristikama djece i mladih, odnosno o didaktičko-metodičkoj i razvojnoj prilagodbi aktivnosti namijenjenih njihovim korisnicima. Razvoj je dinamičan, stalno promjenjiv proces stjecanja vještina i znanja. Rođenjem djeteta počinje njegov intenzivan rast i razvoj te iako je taj proces individualan, prate ga karakteristične promjene vezane uz određena razdoblja na raznim razvojnim područjima – od motoričkog i kognitivnog do socijalnog, emotivnog i govorno-jezičnog.
anima spec 3dan 2020 2Nakon razvojnog aspekta djece i mladih, Iris Vrdoljak, animatorica instuktorica na programu Škole animatora govorila je o kreativnim aktinvostima te oslanjajući se na prethodnu radionicu, na važnost kreativnog izražavanja i utjecanja na cjelovitost osobe. Izradom različitih predmeta kao što su narukvice i različiti ukrasi sudionici su imali priliku usvojiti i prepoznati konkretne aktivnosti koje mogu primjeniti u svom radu.
Nakon ručka uslijedila je posljepodnevna aktivnost posjeta vjerskim objektima grada Sarajeva uz vodstvo Marije Puljić, koordinatorice međureligijskog projekta Koračajmo zajedno. Sudionici su na samom početku posjetili Muzej Jevreja gdje su čuli nešto više o jevrejskoj/židovskoj kulturi i tradiciji, vjerovanjima, ali i stradanjima kroz povijest. Nakon posjeta muzeju uz vodstvo Sunčice Đukanović, vršnjačke edukatorice na projektu Koračajmo zajedno sudionici su posjetili Staru pravoslavnu crkvu (Crkvu svetih arhanđela Mihaila i Gavrila). Nastavak posjeta Sarajevu je okončan u Carevoj džamiji gdje je sudionike ugostio Ahmed Tabaković, projekt koordinator na projektu Koračajmo zajedno te je osim o navedenoj džamiji, Tabaković sudionike upoznao s osnovnim obilježjima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

anima spec 3dan 2020 3
Večernji program je obilježen zanimljivom taktičkom igrom Mafije te Show magazinom u kojoj su uz animatore instruktore i sudionici imali priliku da pokažu svoje talente, znanja i vještine. Tijekom večeri smo gledali plesne i glazbene točke, mađioničarske trikove te još mnogo toga što je svakako ovu večer obilježilo i označilo kao uspješnu.

Antonio Topalović