Peti dan Specijalizacije animatora posvećen učenju o medijima

Spec animat 5 2020 1U nedjelju, 28. srpnja večernjom molitvom u duhu Taize-a završen je peti dan Opće specijalizacije animatora u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. U prijepodnevnom dijelu programa sudionici su vođeni animatorima instruktorima Anom Kulier te Hrvojem Ledićem slušali o dvije važne aktivnosti u pastoralnom radu, a to su mediji i novinarstvo te planiranje.

Naime, novi mediji danas predstavljaju najbrže rastući servis za prijenos informacija. Takve informacije su dostupne svima i svugdje, a njihova važnost je ogromna. U animatorskom poslanju mediji trebaju igrati važnu ulogu budući da samo izvještavanje doprinosi popularizaciji aktivnosti, odnosno čine ih vidljivima široj javnosti. S druge strane, aktivnosti koje animatori nastoje činiti i organizirati proizlaze iz temeljne aktivnosti – planiranja, o čemu se govorilo u drugoj radionici. Planiranje je istinska potreba svakog pojedinca i društva, a manifestira se kao izradba planova budućih akcija te koordinacija i kontrola organizacije ostvarivanja tih planova.
Posljepodnevni dio programa mladi animatori, polaznici Programa Mladi za mlade su imali priliku pokazati svoje vještine i znanja te organizirati samostalno zabavnu večer. Ova mogućnost je bila svojevrsni „test“ usvojenih kompetencija za samostalan rad, što je svakako učinilo da se animatori pokažu u najboljem svjetlu te da njihova kreativnost bude vidljiva.

Antonio Topalović