Vision is decision: Započeo novi ciklus vikend susreta

DSC 0483 KopirajPočetkom nove školske godine, započeo je i drugi ciklus radionica i aktivnosti unutar projekta Vision is decision – Mladi i demokracija. S obzirom na pandemiju koronavirusa te mjere opreza, u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. organiziran je vikend susret za mlade, na nešto drugačiji način nego prethodne godine.
Susret je održan od 06. do 08. studenog, a sudjelovalo je sveukupno 20 sudionika, uključujući edukatore te voditelje projekta. Uz koordinatoricu projekta Filipu Lončar te voditelja Alena Gudalo, program su vodili i edukatori Ružica Marković, Sunčica Đukanović te Darko Tusun.
Po dolasku u NCM, mladima je predstavljen program i rad Centra za mlade, aktivnosti koje se realiziraju te projekt Mladi i demokracija. Uz igricu upoznavanja, svoje prošlogodišnje iskustvo sudjelovanja na vikend susretima podijelio je i Darko Tusun te je večer završena molitvom u kapelici sv. Ivana Pavla II.

DSC 0474 KopirajPrvi zadatak u subotu jutro bio je skicirati svoje idealne zajednice – školu, župu i državu te predstavili kakva bi bila njihova idealna zajednica s ciljem učenja o demokraciji kao o slobodi odlučivanja ali i učenja odgovornosti koja je sastavni dio demokratskog društva. Kroz prezentaciju Prihvatimo našu realnost kako bismo ju mogli promijeniti, prikazujući statističke podatke o položaju mladih o Bosni i Hercegovini razvili su diskusiju uspoređujući vlastite ideale i stvarno stanje reflektirajući se na razlike koje postoje.
DSC 0493 KopirajKroz praktičan rad u vježbi Brodolomci, sudionici su učili i o različitim oblicima vlasti i njihovim prednostima i nedostacima u nepredviđenim okolnostima te su morali jasno izložiti svoje argumente zašto je njihov oblik vlasti najbolji, dok su se u debati Afirmacija i negacija unakrsno sukobili kako bi vježbanjem dijaloga prihvaćali različite stavove i mišljenja, te razvijali vještine aktivnog slušanja. Korištenjem online resursa jačali su svoje argumente bazirajući se na kontekst pri pomišljanju o dobivenim temama.
Da bi mogli razumijevati položaj različitih skupina građana u društvu, unutar Opće deklaracije ljudskih prava tražili su stavove za date teme te argumentirali što navodi službeni dokument, a što je njihovo osobno mišljenje, kako bi se uvidjelo koliko se može djelovati po Općoj deklaraciji kao službenom državnom dokumentu.
DSC 0481 KopirajSubotnja večer je završena sportskim aktivnostima u dvorani Renovabis.
Nakon nedjeljnje svete Mise koju je predslavio vlč. Damjan Soldo, sudionici su nastavili sa programom kroz vježbu Gdje sam to ja u kojoj su dobili različite dokumente koji se odnose na zakone unutar lokalnih zajednica, županija ili države. Iz dokumenata su trebali pronaći točke koje se odnose na mlade i u kojima se govori o pravima i mogućnostima mladih u Bosni i Hercegovini. Uz završnu pismenu i usmenu evaluaciju, na kraju programa mladi su sudjelovali u online kvizu u kojemu su kroz 9 pitanja pokazali koliko su naučili na edukativnom vikendu te koliko im je isti bio značajan i koristan za ubuduće. Susret je završen ručkom i druženjem u prostorijama Centra za mlade Ivan Pavao II.

DSC 0522 Kopiraj

Filipa Lončar