Nova generacija animatora u Posavini

animatori nova generacija2020 1U razdoblju od 20. do 22. studenog u Regionalnom uredu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Kornici održana je prva temeljna formacija škole animatora Mladi za mlade, čime je ujedno započela i jednogodišnja edukacija animatora župnog pastorala mladih koja se organizira u Vrhbosanskoj nadbiskupiji već petnaestu godinu, a treći put zaredom u Posavini.

Na formaciji u Posavini je sudjelovalo 15 mladih iz posavskih župa koji su zajedno s animatorima instruktorima razgovarali o temeljnim odlikama i osobinama mlade osobe, a posebno o identitetu animatora, njegovoj vrijednosnoj i kršćanskoj orijentaciji.
animatori nova generacija2020 3Naziv prve formacije je Animator – Tko? Što? Kako? koja je sadržajno uključivala tri važne teme vezane za poslanje kršćanskog animatora, njegov osobni identitet, vrijednosti i talente koje posjeduje, a koje je potrebno izgrađivati i nadograđivati kako bi se animatorsko poslanje moglo živjeti i očitovati u punini. Tijekom formacije, također se razgovaralo o kršćanskom identitetu, odnosno hodu u vjeri s naglaskom na jačanje kršćanske dimenzije obzirom na zadatak koji nam je kao kršćanskim, župnim animatorima povjeren. Navedeni trodimenzionalni koncept mladima predstavlja izvrsnu priliku za početak osobne formacije koja je nužna na putu do animiranja mladih u zajednicama. Samo osoba koja je formirana može poći u susret s drugima i na taj način animirati ih za promjenu.
animatori nova generacija2020 2Poseban dio programa činile su prigodne molitve za mlade koje su se održavale ujutro i navečer, dok su u poslijepodnevnim satima mladi sudjelovali u svetoj misi koju je predvodio mjesni župnik vlč. Pavo Kopić te vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za mlade. U svojoj prigodnoj propovijedi, vlč. Maršić je govorio o mogućnostima djelovanja svakog od nas u ovom svijetu te u skladu s Evanđeljem, našoj zadaći da svoj život živimo na korist Bogu i braći ljudima, zaključivši biblijskim riječima: Zaista, kažem vam, što god ne učiniste jednomu od ovih najmanjih, ni meni ne učiniste.
Ovom formacijom dat je poticaj mladima da jačaju svoj katolički identitet i svijest za aktivno i odgovorno sudjelovanje u Crkvi, školi i društvu te da teže cjelovitom razvoju i razlikuju prave od iskrivljenih vrijednosti. Također im je dana prilika da stječu vještine, tehnike i modele, koje će primijeniti pri radu s drugim mladima u svojim župnim zajednicama. Stoga se nadamo da će i ova, nova generacija mladih animatora iz Posavine biti protagonist župnih aktivnosti za mlade u ovom kraju te da će svoje oduševljenje Kristom radosno prenositi vršnjacima, šireći svjetlo koje su zapalile prethodne generacije.
Antonio Topalović