Biti Božji u svakome trenutku i na svakome mjestu

Proteklog vikenda, na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. pod geslom Radost ljubavi! započela je trodnevna duhovna obnova za krizmanike Vrhbosanske nadbiskupije. Duhovna obnova koja je okupila 20 mladih iz Gromiljaka, Sarajeva i Žepča, a koju je predvodio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik sjemeništaraca u Nadbiskupijskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku započela je pozdravim riječima Josipa Milanovića, projekt koordinatora koji je na samome početku pozdravio nazočne krizmanike, ukratko im predstavio rad i djelovanje NCM Ivan Pavao II. ali i program duhovne obnove za krizmanike koja se po prvi put organizirala u sklopu projekata i aktivnosti Centra za mlade.

Nakon kratkog predstavljanja, uslijedio je upoznavanje sudionika te uvodno predavanje vlč. Jakova koji je također kratko predstavio program i tijek duhovnih vježbi, ali i mlade ohrabrio da oslobode svoja srca i puste da Duh sveti djeluje. Prvi dan duhovnih vježbi završen je večernjom molitvom gdje su mladi uz duhovne skladbe praćene na gitari vlč. Jakova ali i duhovne tekstove zahvalili Bogu na prilici da zajedno s mladima iz drugih župa razmišljaju o njegovoj prisutnosti u životima svakoga od nas.

Jutarnjom molitvom također je započeo i drugi dan, nakon čega su uslijedila predavanja vlč. Jakova gdje je s mladima razmišljao o odgovornosti koju svatko od nas ima prema životu koji nam je darovan. Mladi su također razmišljali o tome koliko je danas u svijetu u kojem živimo važno biti razuman, ali i svjestan opasnosti koje nas vrebaju, posebno na društvenim mrežama na kojima provode najviše vremena. Kroz veoma zanimljiv pristup, uz nekoliko glazbenih skladbi, vlč. Jakov podsjetio je i mlade kako je važno biti Božji u svakome trenutku i na svakome mjestu, čemu nažalost posljednjih nekoliko godina nemamo priliku svjedočiti, jer veliki broj mladih po završetku sakramenta potvrde prestaje biti aktivan u svojoj župnoj zajednici.

Tijekom predavanja mladi su imali priliku razmišljati o darovima Duha svetoga, shvaćajući važnost i djelovanje svakoga od njih. Razgovarali su o savjetu i tome koliko je važno biti autentični, biti dobri i ispunjeni vrlinama kako bi bili dobri savjetnici. Jer, osim što je itekako važno imati čiste namjere kada nekome nešto govorimo, iznimno je važno znati da onaj koji savjetuje nekoga mora ljubiti tu osobu, u punini. Osim razmišljanja o savjetu, mladi su također razgovarali o mudrosti, razumu, jakosti, znanju, pobožnosti i strahu Božjem.

Zanimljiv i sadržajan program duhovni vježbi za krizmanike

Popodnevni dio programa obogatio je i susret mladih s Jelenom Šutić, studenticom Teološko-katehetskog instituta iz Mostara koja je mladima ispričala svoju tešku životnu priču, ali i predstavila svoju Instagram stranicu Pomozi mojoj nevjeri na kojoj je prati više od 10 000 mladih iz BiH i regije. Osim predstavljanja humanitarnih akcija koje je uspjela organizirati zahvaljujući potpori velikog broja ljudi koji  je prate na društvenoj mreži, Jelena je ohrabrila mlade da ne trebaju odustajati od svojih snova i da unatoč svim životnim olujama koje nam se u životu događaju, uvijek treba biti strpljiv i čekati da Bog sve posloži.

Nakon predavanja koje se održalo u sklopu projekta YouthFluence- Uključi se, služi i prati! uslijedio je sportski program za mlade koji je vodio Mario Tucaković, djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Po završetku sportskog programa koji je također važan čimbenik u radu s mladima i njihovom osnaživanju, uslijedila je sv. misa koju je predvodio vlč. Jakov Kajinić u koncelebraciji s vlč. Šimom Maršićem, ravnateljem Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. U prigodnoj propovijedi vlč. Jakov još jednom podsjetio je mlade kako smo pozvani svi biti sveti, te kako je važno svoju volju usklađivati s Božjom voljom. „Božja ljubav sve pokreće. Ona je stvorila ovaj svijet, u tome svijetu stvorila i nas. Samo ljubav može pokrenuti ovaj svijet.“- kazao je vlč. Jakov koji se također osvrnuo i djelovanje sv. Josipa, ali i na život Isusa Krista i važnost njegova postojanja u životima onih koje je Isus susretao. Pretposljednji dan duhovne obnove za krizmanike Vrhbosanske nadbiskupije završena je zabavnom večeri uz pjesmu, igre i ples, te večernjom molitvom u znak zahvalnosti.   

Prihvatiti izazove koje život nudi

Treći, posljednji dan započeo je također slavljenjem sv. mise koju je predvodio vlč. Šimo Maršić, koji se u svojoj propovijedi osvrnuo na evanđelje, ohrabrivši mlade da ako želimo živjeti život u punini, kako bismo pobjegli od lijenosti, letargičnosti, moramo izaći i upoznati svijet- družiti se s prijateljima, iskoristiti prilike i šanse koje nam se nude, prihvaćati izazove koje život nudi. Ne možemo napredovati u školi, ukoliko se ne odlučimo pronaći vrijeme ili ostaviti se interneta kako bismo učili, ne može se o nama govoriti da se lijepo ponašamo, ako se nećemo truditi izbaciti ružne riječi koje govorimo, kazao je ravnatelj Centra za mlade Ivan Pavao II. Susret je nastavljen radionicom o sigurnosti na internetu, evaluacijom sudionika, te kratkim kvizom znanja.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ovom prilikom zahvaljuje župnicima koji su animirali svoje krizmanike kako bi sudjelovali na prvoj duhovnoj obnovi za krizmanike Vrhbosanske nadbiskupije u organizaciji Centra za mlade Ivan Pavao II. Također se zahvaljuje roditeljima mladih koji su sudjelovali na susretu, te animatorima i vršnjačkim edukatorima koji su pomogli u realizaciji programa duhovnih vježbi.

Josip Milanović