Još jedna u nizu edukacija u sklopu projekta Iuvenes fructus

U subotu, 17 travnja, održana je edukacija Zimske rezidbe za polaznike grupe 2 u sklopu projekta Iuvenes fructus. U teorijskom dijelu edukacije koje vodi mag. Ing. Agr. Mario Stanić polaznicima su predstavljeni različiti sustavi rezidbe koji se danas primjenjuju u intenzivnim i ekstenzivnim nasadima. Pored toga, objašnjeni su koraci prilikom formiranja različitih uzgojnih oblika kod pojedinih voćnih kultura. Kandidati su imali priliku upoznati se s alatima za rezidbu te održavanje istih. Osim klasičnih alata, prikazana je i strojna rezidba, koja je u velikoj mjeri zastupljena u susjednim voćarskim regijama, te se očekuje pojava iste na voćnjacima diljem BiH.

Nakon ručka polaznici su se s predavačem, dipl. ing. Ivom Blažanovićem, uputili u voćnjak Zorg-In-a. Principi i neposredno izvođenje operacije zimske rezidbe pokazano je na voćkama na kojima rezidba nije izvedena, upravo zbog ove pokazne vježbe.

Potom je vršeno vezanje voćaka za armaturu s platforme – više etaže,  istovremeno 2 reda. Ostatak polaznika radilo je na ekološkoj zaštiti voćaka od štetnika potkornjaka.