Održane formacije animatora u Sarajevu i Travniku

U periodu od 23. do 24. travnja 2021. godine u održana je treća (Sarajevo) i četvrta (Travnik) formacija animatora u sklopu projekta “Mladi za mlade”. Treća formacija je održana u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II, dok je četvrta formacija održana u prostorijama Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Tranviku.

Na trećoj formaciji animatora održanoj u Sarajevu okupili su se mladi iz Vrhbosanske, Mostarsko-duvanjske te Banjalučke biskupije koji su tijekom trodnevnog programa imali priliku učiti o funkcioniranju i radu male grupe, njenoj dinamici i promjenama koje nastaju uslijed različitih okolnosti. Dinamika grupe predstavlja posebno važno područje kompetencija rada animatora budući da je grupa upravo primarno mjesto rada animatora u župama i školama. S druge strane, animatori su imali priliku učiti o igri i bansu, dvjema važnim aktivnostima u radu s djecom i mladima.

Sveto misno slavlje u subotu je predvodio Vinko kardinal Puljić koji je mlade animatore podsjetio na poziv krjeposnog života po uzoru na Isusa Krista te težnju svetosti u svom svakodnevnom životu kojoj trebamo težiti kao mladi ljudi, a napose animatori. Animatori su izrazili posebno zadovoljstvo i radost za priliku susreta s kardinalom i sudjelovanju na zajedničkoj večeri koja je uslijedila. U nedjelju, svetu misu je predvodio vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za mlade, koji je u svojoj propovijedi podsjetio mlade da su ljubljena djeca Božja te da u svakom trenutku treba dopustiti Bogu da djeluje kroz naš život, jer samo takav život se može smatrati svrhovitim.

Četvrta formacija animatora, ujedno i posljednja, održana je u Travniku te je okupila mlade koji su u prethodnoj godini sudjelovali na tri temeljne formacije animatora. Teme četvrte formacije bile je animator u susretu s Isusom, molitva i duhovnost kao i poziv na služenje kao najiskreniji oblik djelovanja mladih. Sve radionice poticale su na razmišljanje o Isusu, molitvi i svjedočenju žive vjere na kojoj se temelji život animatora. Cilj ove posljednje formacije, koja je organizirana u vidu duhovne obnove, je pomoći mladima da se kroz molitvu dublje susretnu s Isusom, ali pokušati osvijestiti da je poziv animatora poziv na služenje.

Formacija je sadržavala niz aktivnosti duhovnog sadržaja, a posebno možemo izdvojiti pokorničko bogoslužje koje je kroz simboličan prikaz krhotina vrča i ponovnog oblikovanja podsjetilo sudionike na težinu i izazove života, ali i mogućnost djelovanja Božjeg milosrđa u životu svakoga od nas. U nedjeljnoj propovijedi vlč. Jakov Kajinić je posebno napomenuo mlade animatore da je jedan od oblika služenja u Crkvi i djelovanja poziv na svećenstvo ili redovništvo, ali i iskrena odluka da svaki dan pristaju uz Isusa i utemelje svoje djeovanje u njegovoj milosti.

Antonio T.