Animatori: Glinene posude u rukama Lončara

U razdoblju od 8. do 9. svibnja 2021. godine u regionalnom uredu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II u Kornici održan je četvrti susret u sklopu programa „Mladi za mlade“, odnosno formacije animatora.

Pored svih talenata i kreativnosti koju mladi mogu pokazati na župi, potrebno je ne zaboraviti duhovnu stranu svakog vjernika, a pogotovo mladih animatora. Četvrta formacija programa Mladi za mlade pomaže sudionicima da dublje i bolje razumiju svoj odnos prema Isusu Kristu i prema Crkvi, ali i svoje mjesto u pastoralnom djelovanju Crkve u današnjem svijetu. Naglasak susreta bio je na duhovnoj dimenziji animatora, pa je ovaj program bio i svojevrsna duhovna obnova na kojoj su sudionici imali priliku promišljati o Isusovom životu, našem djelovanju te promišljati o temeljnim istinama na kojima se temelji naša vjera u Uskrsloga.

Mladi su sudjelovali i u bogatom duhovnom programu, odnosno pokorničkom bogoslužju koje je problematiziralo odnos pojedinca prema samome sebi i otvorenost da Gospodin oblikuje naš život te smo tom prilikom koristili metaforu glinenih posuda. Naime, glinene posude se lako razbiju u mnoštvo komadića, što je prikladna slika za našu osjetljivu ljudsku prirodu. Ali da popravi druge, Bog je koristio upravo ove slomljene posude, ljude. Neki se mogu osvrnuti na svoj prošli život i vidjeti samo krhotine, a neki će iz tih krhotina vidjeti mogućnost ponovnog rasta. Postoje vidljive modrice i ranjena mjesta koja govore o ponovljenim padovima u našim životima dok unutarnji glasovi potvrđuju zaključak da se nešto što je razbijeno ne može sastaviti – to treba baciti. No, ne još! Netko popravlja razbijene posude. ”Siđoh, dakle, u kuću lončarovu, upravo je radio na lončarskom kolu. I kako bi se koji sud što bi ga načinio od ilovače u ruci lončarovoj pokvario, on bi opet od nje pravio drugi – već kako se lončaru svidjelo da napravi.” (Jer 18,3.4) – bile su misli koje su pratile samo pokorničko bogoslužje.

Središnje misno slavlje u subotu je predvodio vlč. Ivan Dragičević, , dok je u nedjelju svetu misu predvodio vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za mlade. Vlč. Maršić se u svojoj propovijedi osvrnuo na Evanđelje dana i poziv narodima na život u ljubavi.

Četvrta formacija animatora je ujedno i posljednji susret temeljnih formacija animatora. Pred polaznicima se nalazi opća specijalizacija animatora koja će se održati u srpnju te će time steći uvjete za dodjelu certifikata za animatora župnog pastorala mladih.

Antonio Topalović