ANIMATORI: Susreti krizmanika u Domaljevcu, Zenici i Mostaru

Program formacije animatora u Bosni i Hercegovini djeluje već  15 godina, a plodovi su dakako vidljivi kako na župnoj, tako i na dekanatskoj i biskupijskog razini. Mnoštvo je projekata i aktivnosti koje animatori samostalno pripremaju i realiziraju te okupljaju veliki broj djece i mladih.

U proteklom periodu mladi animatori su realizirali susrete za krizmanike u svojim župnim zajednicama, a za vikend susret je realiziran u dvije župe Vrhbosanske nadbiskupije te jednoj župi Mostarsko-duvanjske biskupije, a ono što im je zajedničko je to da su voditelji akitvnosti bili prošlogodišnji polaznici Škole animatora „Mladi za mlade“ koja  svake godine obrazuje i pripremi blizu 80 mladih za aktivni rad u župnom pastoralu mladih.

Animatori iz Župe sv. Ane u Domaljevcu i članovi Frame Domaljevac, Matej Jakobović i Veronika Koturić su uz podršku sestre Ane Oršolić i fra Ante Pušeljića realizirali susret za dvadesetak mladih, a tema koju su obradili odnosila se na zajedništvo mladih u Crkvi, odnosno, na koji način krizmanici nakon primanja sedam darova Duha Svetoga mogu doprinijeti životu mjesne Crkve.

Nešto južnije u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, u  subotu, 8. svibnja u Župi svetoga Ilije u Zenici, održan je susret za krizmanike svih pet zeničkih župa. Kako bi radionica bila što uspješnija, krizmanici su prvo prošli kroz igre upoznavanja, a kasnije im je kroz ostale igre, vježbe i kvizove pojašnjeno značenje svetoga sakramenta Potvrde. Cilj je bio posvijestiti im da svatko od njih ima važnu ulogu u svojim obiteljima, školama, društvima, pa tako i u župnim zajednicama.  Zahvaljujemo se krizmanicima i nadamo se da će nakon ovoga s ljubavlju prigrliti darove Duha Svetoga i sa sigurnošću ući u crkvenu zajednicu kao punopravni članovi.Animatorice iz Katedralne župe Marije Majke Crkve u Mostaru su pripremile susret za krizmanike uz pomoć župnog vikara don Davora Berezovskog  i jednog volontera iz župe. Naime, animatorice Josipa Merdžo i Ivana Vukoja, studentice Teološko-katehetskog instituta u Mostaru i specijalizirane animatorice programa Mladi za mlade su uspješno realizirale susret z krizmanike. Sudionici susreta su aktivno sudjelovali i izrazili zadovoljstvo s ovakvim pristupom.

Vjerujemo da ćemo nastaviti zajedno kreirati kvalitetan program za djecu i mlade i nastaviti poslanje animatora u životu Crkve. Program „Mladi za mlade“ nudi različite aktivnosti, a nastoji biti pdorška animatorima za različite aktivnosti  u njihovim župama.

Ukoliko imate ideju ili Vam je potrebna podrška pri realizaciji neke aktivnosti, možete se javiti projekt koordinatoru Anotniju Topaloviću na e-mail animatori.ncm@gmail.com