Održan sastanak o zaštiti djece i maloljetnika u Crkvi i društvu

U srijedu, 2. lipnja 2021. godine održan je sastanak između Marine Šijaković, magistre zaštite djece i maloljetnika te voditeljice Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu te prof. dr. Šime Maršića, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije i ravnatelja Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., gospođe Renate Vrdoljak, zamjenice NCM Ivan Pavao II.  te Antonija Topalovića, voditelja programa za razvoj politika i protokola za zaštitu djece i maloljetnika.

Sastanak je služio kao izvrsna prilika za međusobno upoznavanje i predstavljanje aktivnosti koje oba centra provode i realiziraju u Republici Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Gospođa Šijaković je kroz kratku prezentaciju predstavila misiju i viziju Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba te naglasila da su preventivne aktivnosti, odnosno edukacije, glavna okosnica Centra u budućnosti. Pored navedenog, Centar će nuditi nekoliko izbornih predmeta iz područja zaštite djece i ranjivih osoba koji će se realizirati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a predstavljat će bitan pomak u akademskom utemeljenju interdisciplinarnog područja i rada Centra. S druge strane, predstavnici NCM Ivan Pavao II. su predstavili projekt Because We Care koji se realizira već četvrtu godinu za redom, a predstavlja izvrsnu praksu obuka za svećenike, redovnike i redovnice, odgojno-obrazovne i socijalne djelatnike, liječnike i policiju, u kojem se kroz dvodnevne edukacije i plenarna izlaganja sudionicima pruža prilika da usvoje osnvona znanja i informacije, ali i razviju svoje vještine koje će doprinijeti izgradnji sigurnijeg društva za sve.

Nadamo se da će u budućnosti ova dva centra nastaviti raditi i biti bitan element u razvoju politika i praksi zaštite djece i maloljetnika, ali i započeti suradnju koja će se ogledati u praktičnom i znanstveno-istraživačkom djelovanju ovih institucija.

Antonio Topalović