Završena ovogodišnja Opća specijalizacija animatora

U razdoblju od 10. do 16. srpnja 2021. godine održana je 14. Opća specijalizacija animatora u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Specijalizacija je okupila 36 sudionika iz Vrhbosanske, Banjalučke te Mostarsko-duvanjske biskupije koji su sudjelovali na sedmodnevnom duhovno-edukativnom programu koji su pripremili i vodili animatori instruktori, dugogodišnji suradnici na programu „Mladi za mlade“.

Posljednjeg dana Specijalizacije, 16. srpnja 2021. godine nakon jutarnje molitve i doručka uslijedila je evaluacija sudionika gdje su kroz vođeni razgovor podijelili svoje impresije, kritike i prijedloge u vezi programa Mladi za mlade. Sudionici su imali priliku razgovarati i o mogućnostima djelovanja nakon Specijalizacije, odnosno o tome što će i na koji način realizirati u svojim župama i zajednicama. Sudionici su, iako oduševljeni doživljenim iskustvom, izrazili i tugu jer program završava i jedno putovanje se privodi kraju.

Centralni dio dana je bila sveta misa koju je predvodio vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za mlade te vlč. Stipica Lešić. Vlč. Maršić je u svojoj propovijedi govorio o tome kako animator nije samo dodijeljeni „papir“ već način života, životno poslanje koje vodi ka ljubavi i zajedništvu. Animiranje se događa i realizira u različitim okolnostima. Nakon svete mise uslijedila je svečanost podjele certifikata čime je i službeno zaključen jedan edukacijski proces. Certifikate za animatore župnog pastorala mladih izdaje Ured za mlade Hrvatske biskupske konferencije, Salezijanska obitelj te Ured za mlade Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, dok je realizator programa Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Okupljenim animatorima su se pored vlč. Maršića, ravnatelja Centra za mlade i Antonija Topalovića, voditelja programa, obratile i dugogodišnje animatorice instruktorice, Ivana Vidović i Karolina Lukić, koje su podijelile svoje iskustvo i važnost animatorstva u njihovom privatnom i profesionalnom životu.

Ovogodišnja Opća specijalizacija animatora je okupila 36 animatora iz Vrhbosanske, Banjalučke te Mostarsko-duvanjske biskupije te predstavlja već tradicionalnu aktivnost koja okuplja mlade, priprema ih za pastoralno djelovanje i čini subjektima nove evangelizacije mladih.

Antonio Topalović