Kampanja Imaš odgovor(nost)

Kroz svoje aktivnosti i dugogodišnji rad na polju prevencije ovisnosti kod mladih, Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE kroz program prevencije ovisnosti putem medija pokrenuo je kampanju Imaš odgovor(nost) usmjerenu na povećanju svijesti roditelja o njihovoj odgovornosti i ulozi u prevenciji ovisnosti o alkoholu kod djece i mladih, ali i informiranju o tome šta oni mogu uraditi da bi spriječili konzumiranje alkohola svoje djece. Kampanja se odnosi i na generalno saznanje o zaštiti svoje djece od rizika koje nosi konzumiranje alkohola, posebno u formativnim godinama.

Bez obzira na vlastite stavove o alkoholu i njegovom konzumiranju, roditelji trebaju znati da njihova djeca ne trebaju i ne smiju konzumirati alkohol bar prije osamnaeste godine. Više od 70% mladih smatra da najveći utjecaj pri donošenju odluka o konzumiranju alkohola imaju njihovi roditelji. Upravo zbog toga, kampanja koja se provodi u okviru RIPPO mreže (Razvoj i profesionalizacija prevencije ovisnosti) u koju je i Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. uključen, osnovne poruke koje se šalju mladima ali i njihovim roditeljima na razini cijele BiH su: s djecom treba početi razgovarati o alkoholu prije nego što mislite, roditelji trebaju imati jasna pravila i ne dozvoljavati konzumiranje alkohola djeci, maloljetne osobe ne smiju kupovati alkohol ni za sebe ni za druge, alkohol ne treba biti pristupačan u njihovim kućama.

U savjetima i preporukama upućenim roditeljima, Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE ističe kako djeca u dobi od 8 do 11 godina počinju drugačije razmišljati o alkoholu i promatrati ga na pozitivan način. Također, u tome razdoblju mogu razumjeti i kompleksnija pitanja, kao što je maloljetničko konzumiranje alkohola, ali su svakako otvoreni i za saslušati svoje roditelje.

„Naravno ako dijete i ranije počne postavljati pitanja, ne zanemarujte ga, već mu odgovorite riječima koje može razumjeti. U svakome slučaju, ne čekajte da dijete dođe u tinejdžerske godine da počnete razgovor s njim o alkoholu i ovisnosti o istom“- ističu iz NARKO-NE Udruženja.

Istraživanju ESPAD-a pokazalo je kako je gotovo 90% ispitanih učenika prvih razreda srednjih škola navelo da su pili alkohol bar jednom, dok se svaki treći po prvi put napio prije trinaeste godine. Istraživanje iz 2010. pokazuje da je 20% djece prvi put konzumiralo alkohol u devetoj godini, a 12% njih u desetoj. Svoje prvo pijanstvo svako treće dijete je doživjelo prije trinaestog rođendana. 

U prevenciji ove vrste ovisnosti, kao i drugima, ključan je razgovor. Stoga, kada vidite na TV-u ili u šetnji gradom reklamu koja promovira alkoholna pića, osoba koja se opija i sl., iskoristite to kao povod za razgovor, bez pretjeranih dugih objašnjenja ili zastraživanja posljedicama koje im se mogu dogoditi za par godina. Ključno je razgovor ne okrenuti senzacionalističkim informacijama, jer one mogu mladima alkohol učiniti još zanimljivijim i posebnim.

U narednom razdoblju, na službenoj stranici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. ali i društvenim mrežama Centra za mlade promovirat ćemo kampanju, te pomoći mladima ali i njihovim roditeljima da zajedničkim snagama radimo na prevenciji ove vrste ovisnosti kod mladih.

O ovoj temi možete više pronaći na službenoj stranici Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE www.prevencija.ba ili pogledati kratki video

Josip Milanović