Obnovljeno i osnaženo dugogodišnje prijateljstvo s djecom iz dječjih domova Tuzla i Turija

Prvog vikenda u kolovozu, u razdoblju od 6. do 8. kolovoza održan je posljednji trodnevni susret u sklopu projekta Mali putokazi u život za djecu iz dječjih domova bez roditeljske skrbi Selo mira Turija i JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

Susret koji se održao u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. započeo je ručkom nakon čega je uslijedilo predstavljanje programa i igrica upoznavanja. Sudionike susreta na samome početku pozdravio je Josip Milanović, projekt koordinator koji je mladima ukratko predstavio program, rad i djelovanje Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Po završetku predstavljanja, kroz igricu upoznavanja sudionici su govorili o svojim snovima, željama, o mjestima koje bi u budućnosti htjeli posjetiti i sl. Ubrzo nakon igrice upoznavanja uslijedio je sportski program koji je vodio Mario Tucaković, djelatnik NCM-a Ivan Pavao II. na kojima su sudionici imali zadatak timski surađivati jedni s drugima, pokazati svoje sportske vještine, brzinu, snalažljivost i sl. Prvi dan trodnevnog susreta završen je radionicom o ovisnostima koju je vodio Matej Dužnović, animator instruktor i vršnjački edukator. Kroz zanimljivu radionicu, ali i interaktivnu komunikaciju, sudionici susreta razgovarali su o razlozima zbog čega se njihovi vršnjaci najčešće postaju ovisni o različitim vrstama supstanci i sl.

Drugi dan susreta započeo je jutarnjim razgibavanjem, nakon čega su sudionici posjetili Sportsko-rekreativni Centar Brus i uživali u ponudi i programu ovog sportskog centra. Uz roštilj, zabavu, različite sportske igrice i pripremljeni program koji su uz djelatnike Centra vodili i vršnjački edukatori, mladi iz Turije i Tuzle uživali u cjelodnevnom programu, gdje su po povratku u Centar za mlade Ivan Pavao II. u znak zahvalnosti pripremili zanimljiv, kreativan i duhovit program za voditelje susreta.

Pokazavši svoju glumačke vještine, sudionici su se odlično zabavili. Drugi dan završen je gledanjem Oskarom nagrađenim filmom Life o Pi koji govori o vjeri, nadi i borbi za opstanak. Film donosi priču o sinu čuvara zoološkog vrta, gdje nakon brodoloma, Pi pluta Tihim oceanom.

Posljednji, treći dan također je započeo rekreacijom svih sudionika, nakon čega je uslijedio doručak i radionica koju je vodio Josip Milanović, projekt koordinator. Kroz jednosatno druženje, sudionici su imali zadatak napisati dirljivo i iskreno pitanje sebi starijem 10 godina, te tako otkriti svoje strahove i brige, ali i snove. Nakon vrlo iskrenog razgovora sa sudionicima koji su jedni s drugima podijelili svoje snove, uslijedila je evaluacija susreta, zajednički ručak i fotografiranje kao uspomena na trodnevni susret, obnovljeno i ojačano prijateljstvo koje traje već godinama.

Nadbiskupijski centar za pastorla mladih Ivan Pavao II. ovom prilikom zahvaljuje Upravi dječjih domova bez roditeljske skrbi iz Tuzle i Turije, kao i vršnjačkim edukatorima Gorani Ivić, Tomislavu Brkan i Mateju Dužnović koij su pomogli u kreiranju i realizaciji i ove projektne aktivnosti. 

Josip Milanović