Međunarodni dan mladih: Budi zdrav, budi sretan

Međunarodni dan mladih koji se u svijetu obilježava 12. kolovoza, ove godine obilježili su i djelatnici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u suradnji s volonterima iz Italije u migrantskom kampu Ušivak, pridruživši se globalnoj kampanji UN-a pod nazivom: Transformacija prehrambenih sustava: inovacije mladih za ljudsko i planetarno zdravlje.

Događaj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. koji je okupio 50-ak mališana iz migrantskog kampa od 3 do 15 godina održao se pod geslom: Budi zdrav, budi sretan na kojem su mladi uživali u plesu, igri, zdravoj ishrani i neformalnom druženju.

Na samome početku mališani iz migrantskog kampa Ušivak zaplesali su nekoliko plesova zajedno s Josipom Milanovićem, projekt koordinatorom, nakon čega su uslijedile sportske aktivnosti koje je vodio Mario Tucaković, djelatnik Centra za mlade.

Posebnost susreta svakako je bio i zdravi kutak gdje su se sudionici susreta tijekom trajanja programa mogli osvježiti uz cijeđeni sok od naranče, domaći sok od jabuke, voće koje je uz pomoć volontera iz Italije, ali i djelatnika koji rade u Social Corneru, kutku Centra za mlade pripremila Nadežda Mojsilović, djelatnica NCM-a.

Uz obilje smijeha, radosti, pjesme i plesa, migrantski kamp Ušivak unatoč teškim životnim sudbinama ljudi koji borave tamo i jučer je bio mjesto ljubavi, radosti, zahvalnosti, iskrenih zagrljaja, susreta različitih kultura i generacija i obećanja da će se prijateljstvo kroz dodatne projekte i aktivnosti Centra za mlade Ivan Pavao II. nastaviti osnaživati.

„Veliki je blagoslov s mladima iz migrantskog kampa podijeliti svoje talente, znanje i vidjeti iskreni osmijeh na njihovom licu. Prvi put sam tamo i znam sigurno da ću se ponovno vratiti, jer vjerujem da je dio moje duše i srca ostalo tamo među najmlađima. Jučerašnji susret s najljepšim očima koje sam ikada u životu vidio i najnježnijim rukama koja su grlila moja leđa, natjerao me da budem jasniji i glasniji u zahvaljivanju Bogu na svemu što mi je pružio.“- bio je iskren Josip Milanović, djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. koji je s nama podijelio svoje utiske o obilježavanju Međunarodnog dana mladih.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ovom prilikom zahvaljuje se Upravi migrantskog kampa Ušivak na otvorenosti i susretljivosti, volonterima iz Italije, te Sunčici Đukanović i Ivani Žeger, djelatnicama koje su pored svojih svakodnevnih aktivnosti na kampu pomogle u realizaciji ovog događaja i tako sve nas podsjetile koliko naše malo, mnogima oko nas znači puno.

NCM