Želiš biti Youth Worker- prijavi se!

Voliš učiti i putovati? Posjeduješ odlične vještine koje želiš nadograditi? Voliš izazove, kreativnost, rad s vršnjacima, zanima te timski rad, digitalna pismenost, društvene mreže? E, pa onda je ovo sjajna prilika za tebe jer ti nudimo sjajnu priliku da jačaš svoje kompetencije i postaneš Youth Worker!

Izazovi s kojima se susreću mladi u današnjem društvu mnogo su drugačiji u odnosu na ranija razdoblja. U globaliziranom svijetu pred mladima se postavlja zadatak da, pored primarnog obrazovanja posjeduju brojne vještine i znanja kako bi bili konkurentniji na tržištu rada, te kako bi bili u korak s vremenom.

Upravo zbog toga, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. započinje s realizacijom novog projekta Formacija Youth Workera- osnaženi mladi za osnaženu župnu i lokalnu zajednicu koji ima za cilj kroz formacijske susrete osnažiti ulogu mladih u postizanju socijalnog angažmana mladih i interkulturalnog dijaloga kroz jačanje ključnih kompetencija.

Kako bi educirali mlade koji će kroz programske aktivnosti prepoznati svoj puni potencijal i kreirati zdraviju društvenu klimu za svoje vršnjake kroz razvoj ključnih kompetencija za vršnjačko učenje, Centar za mlade Ivan Pavao II. poziva aktivne animatore instruktore i educirane vršnjačke edukatore da se prijave na natječaj za Youth Workera.

Youth Workeri su skupina od 30 mladih koji će kroz četiri formacijska susreta imati priliku biti uključeni u rad sa srednjoškolcima, ali i biti inicijatori i nositelji volonterskih aktivnosti u svojim župnim i lokalnim zajednicama. Kroz profesionalni program imat će priliku jačati svoje kompetencije i to kroz teme jačanja prezentacijskih vještina, jačanju timskog duha i međusobne suradnje, procesima koji doprinose učinkovitosti tima, jačati kapacitete na polju volonterizma, digitalne pismenosti, vještinama upravljanja informacijama i komuniciranja na društvenim mrežama.

Po završetku formacijskih susreta, educirani Youth Workeri vodit će radionice za srednjoškolce, sudjelovati u razmjeni primjera dobre prakse inkluzivnog društva u lokalnim zajednicama gdje će osmisliti i kreirati 10 programa posjete značajnim mjestima u BiH kako bi se upoznali s kulturnim naslijeđem ali i duhovnim životnom lokalne zajednice. Još jedna aktivnost na kojoj će educirani Youth Workeri imati priliku sudjelovati je i Akademija ključnih kompetencija mladih, a dio njih će imati priliku voditi interkulturalni seminar, te sudjelovati na team bulidingu.

Youth workeri također će bit voditelji volonterskih akcija u svojim župnim i lokalnim zajednicama u sklopu volonterske akcije 72 sata bez kompromisa, dok će pet najaktivnijih bit profesionalno angažirano u kreiranju i realiziranju volonterske akcije kako bi kroz praksu razvijali i osnažili svoje kompetencije koje su usvojili na formacijskim susretima,

Natječaj za prijavu Youth Workera otvoren je do 17. listopada, a svi zainteresirani animatori instruktori i vršnjački edukatori trebaju poslati svoju kratku biografiju i motivacijsko pismo na mail: josip.ncm@gmail.com. Kandidati, njih 30, koji ispune uvjete natječaja bit će kontaktirani i informirani o terminima formacijskih susreta i ostalim programskim aktivnostima.

Prijaviti se mogu mladi od 18 do 30 godina.

Josip Milanović