Održana druga formacija animatora u Sarajevu

Protekli vikend, od 14. do 16. siječnja, u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu, održana je druga formacija animatora Vrhbosanske nadbiskupije koja se realizira u sklopu projekta Škole animatora – Mladi za mlade.

Prva večer susreta započela je večerom te uvodnim predavanjem kao i upoznavanjem s temom programa. Animatori instruktori zajedno su s voditeljem programa mladima predstavili ideju vodilju susreta, odnosno Mjesto i pripadnost animatora u zajednici. Naime, svaki animator ima svoje mjesto u zajednici, a zajedništvo nije moguće ukoliko pojedinac nije kvalitetno izgrađen i ukoliko ne živi svoju autentičnost kao individua.

Nakon uvodnog predavanja, animatori su imali priliku kroz praktičnu vježbu uvidjeti kako zajednica funkcionira i koje su njezine karakteristike. Ona za pojedinca ponekad može predstavljati trenutnu teškoću, no zasigurno, pojedinac od zajednice može pronaći pomoć kada mu je potrebna.

Obitelj i Crkva

Drugi dan Škole animatora sudionici su kroz radionice imali priliku u malim grupama razmatrati dvije zajednice važne za djelovanje i rad kršćanskih animatora – obitelj i Crkvu. U prvoj radionici animatori vođeni animatorima instruktorima na temu obitelji na zanimljiv način su razgovarali o intraobiteljskoj dinamici i važnosti same obitelji. Program je nastavljen u kreativnom duhu na temu Crkve. Upravo ti mladi su pozvani biti živo kamenje Božje građevine – Crkve i činiti je živom, aktivnom i djelatnom. Stoga su sudionici tijekom ove radionice uvidjeli važnost i ulogu svakoga od nas osobno, kao živog kamenja koje treba biti nazidano na Kristu, zaglavnom kamenu te tako biti vidljivi znak Božjeg spasiteljskog plana. Stečena znanja tog dana mladi su imali priliku iskazati u zabavnoj večeri gdje su samo kao zajednica mogli doći do rješenja.

U radionici Brodolomci kroz praktičan rad predstavljeni su načini i metode usmjeravanja procesa traženja suglasja, odnosno u odgojnoj zajednici u kojoj animator djeluje. Budući da dolazi do razilaženja mišljenja, razgovarali smo o temeljnim smjernicama za postizanje suglasja u zajednici. Zaključak, bez zajednice i komuniciranja nikada ne možemo ostvariti određeni cilj.

Sudionici programa su dan započinjali i završavali molitvom, a svetu misu je predvodio vlč. Ivan Matijević koji se u svojim prigodnim propovijedima osvrnuo na življenje svetosti, a posebno Marijnom pozivu da sve činimo iz ljubavi, pa i najmanje stvari.

Program Mladi za mlade sa svojim aktivnostima nastoji potaknuti mlade za pronalazak mjesta u župnoj zajednici. Zbog toga se želi mladima kontinuirano, kroz četiri formacije, pružiti prilika da sazrijevaju u vjeri, zajedništvu i služenju, najprije u svojoj obitelji, a zatim i u cijeloj župnoj zajednici. Kroz vikend susrete želja je potaknuti mlade da probude svoje talente te ih pripreme za daljnji kršćanski život.

Anđela Kljajić i Marija Lovrinović