Održana prva formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

U razdoblju od 28. do 30. siječnja u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.” održana je prva formacija ministranata Vrhbosanske nadbiskupije. Prva formacija ministranata okupila je 32 ministranta iz osam župa Vrhbosanske nadbiskupije, odnosno iz Sarajeva, Stupa, Travnika, Jelaha, Globarice, Lug-Brankovića, Fojnice i Domaljevca.

Tijekom prve večeri sudionici su imali priliku upoznati se sa programom prve formacije, a kroz rad u malim grupama imali su zadatak osmisliti imena svojih skupina, te himnu i zastavu koje su predstavili jedni drugima.

Drugi dan formacije započeo je jutarnjom molitvom, a nakon zajedničkom doručka ministranti su sudjelovali u radionici o identitetu ministranata, koju je vodila s. Marina Jurišić, članica družbe Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije. Tijekom radionice ministranti su naučili nešto više o osobnog identitetu, te što bi trebalo činiti identitet ministranata. Ministranti su podijeljeni u grupe mogli upoznati i identitet biblijskih likova: Mojsija, Ilije, Ivana Krstitelja i Blažene Djevice Marije, koji su na završetku radionice predstavili.

Popodnevni dio programa obilježio je sportski program, koji su za sudionike pripremili animatori, a nakon sportskog programa uslijedila je radionica Ministrantska služba – praktični modul. Radionicu je pripremio i vodio vlč. Marin Babić, kapelan u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Stup. Okupljeni ministranti su kroz radionicu imali priliku razgovarati o ministrantskoj službi, liturgijskom prostoru i liturgijskim gestama.

Prvu formaciju ministranata obilježila je i duhovna komponenta programa, te je drugi dan programa sv. Misu predvodio vlč. Marin Babić uz koncelebraciju vlč. Ivana Matijevića, djelatnika Centra za mlade „Ivan Pavao II.”. Vlč. Marin naglasio je u propovijedi ministranti imaju posebno poslanje u svijetu, te im poručio da imaju posebnu zadaću u župi, obiteljskom domu i među prijateljima u školskim klupama. Vlč. Marin potaknuo je ministrante da budu uzor prijateljima i kolegama te da budu navjestitelji Božje riječi u svojim župnim zajednicama.

Program subotnje večeri završen je igrom Poštar, koju su pripremili animatori Vrhbosanske nadbiskupije, a ministranti su pokazali da timskim radom mogu postići značajne uspjehe.

Zadnji dan formacije, ministranti su imali priliku podijeliti svoje doživljaje i trenutke koje je obilježila prva formacija ministranata, a nakon toga uslijedilo je centralno misno slavlje koje je predvodio vlč. Ivan Matijević u koncelebraciji vlč. Šime Maršića, ravnatelja Centra za mlade „Ivan Pavao II.”.

U prigodnoj propovijedi vlč. Ivan poručio je mladima da nastoje slušati riječ Božju kada su na svetoj misi, jer Isus je uvijek prisutan s nama, a na poseban način na svetoj misi. Vlč. Ivan naglasio je da je Isus pozvao ministrante da služe i da svjedoče da su Kristovi, a posebno da svjedoče u svojim krajevima te ih potaknuo da budu inicijatori promjena.

Nakon zajedničkog slavlja svete mise uslijedio je i zajednički ručak, nakon čega su se ministranti vratili radosni i ispunjeni nazad u svoje župe.

Program formacija ministranata ušao je u svoju drugu godinu, a cilj projekta jeste osnažiti identitete i uloge ministranata u euharistijskom služenju.