Drugi vikend susret mladih na projektu „Vision is decision – Mladi i demokracija“

Vikend od 11. od 13. ožujka bio je ispunjen aktivnostima za mlade koji su proveli tri dana u Sarajevu, na programu Vision is Decision – Mladi i demokracija, gdje je  Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. ugostio mlade iz Travnika, Zenice, Sarajeva i Kiseljaka. Projekt, koji za temeljni cilj ima osnažiti utjecaj mladih na političke i društvene procese u našoj zemlji, započeo je svoj put u studenom 2021. godine, a tijekom vikenda koji je iza nas mladi su se bavili utjecajem medija na stavove mladih, političkom propagandom i načinima na koji društvene mreže utječu na razvoj  glazbenih, modnih i kulturnih trendova. Alen Gudalo, voditelj projekata KŠC Petar Barbarić i Regionalnog ureda za mlade Ivan Pavao II. u Travniku, zajedno s edukatoricama Centra za mlade Nikolinom Malić, Iris Vrdoljak i Lanom Todosijević vodio je  aktivnosti tijekom vikend susreta.

Mladi su sudjelovali na radionici Gdje sam ja u medijima gdje su identificirali sadržaje koji u fokus stavljaju mlade nakon čega su istražili fenomen clickbait-a. Potom je Marija Marić, bibliotekarka KŠC-a Petar Barbarić vodila radionicu pod nazivom Ja u javnom prostoru te pripremila učenike za nadolazeći natječaj za literarni rad Moć jedne olovke, pri ovom projektu, gdje će mladi dobiti medijski prostor u kojem će podijeliti svoje stavove o značaju uključenja mladih u proces donošenja odluka u našoj zemlji kao i sudjelovanju mladih u političkom životu. Također, mladi su kroz praktični rad dobili priliku steći temeljna znanja o izradi CV-a i načinima predstavljanja vlastitih vještina kroz javni nastup.

Također, pripremljen je i raznovrstan kreativni sadržaj kroz koji su mladi izradili vlastite idealne naslovnice časopisa za mlade, a instruktori animatori su pripremli i zabavni animatorski program.

Važan dio programa bile su i jutarnje svete mise koje su predvodili vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik u Centru za mlade te vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Centra za mlade.

Zahvaljujemo mladima na aktivnom sudjelovanju na programu, a već u svibnju ih očekuje završni susret u Sarajevu.

Alen Gudalo