Prvi ljetni susret za djecu i mlade iz dječjih domova bez roditeljske skrbi Zenica i Bjelave

U razdoblju od 6. do 8. svibnja 2022. godine, u sklopu projekta Mali putokazi u život u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., održan je trodnevni susret za djecu bez roditeljskog staranja iz KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevoi JU Dom-porodica iz Zenice. Susret je bio ispunjen edukativnim te zabavnim radionicama kroz koje su sudionici imali priliku za rast i napredak.

Prvi dan susreta započeo je ručkom te kratkim uvodnim dijelom, u kojem su sudionici upoznati s programom susreta kao i pravilima. Nakon uvodnog dijela uslijedio je, sudionicima omiljeni sportski program koji je pripremio i vodio Mario Tucaković, djelatnik Centra za mlade Ivan Pavao II. Mladi su kroz razne sportske aktivnosti pokazali svoju spremnost, kondiciju i brzinu te su imali priliku vježbati timski duh. Nakon sportskih aktivnosti, održana je radionica Ja u sukobu koju je vodila vršnjačka edukatorica Iva Petrušić. Kroz radionicu sudionici su najprije iznijeli svoje asocijacije na temu sukoba, nakon čega su kroz nekoliko vježbi imali priliku izreći svoje mišljenje o razlozima sukoba među ljudima, ali i načinima na koji sukob možemo razriješiti.  Sudionici su nakon večere gledali film Lion čime je završen prvi dan susreta.

Drugi dan susreta započeo je radionicom Drugi i drugačiji koju je pripremila i vodila edukatorica Ismira Mašić, kroz radionicu sudionici su imali priliku razgovarati o emocijama, načinima na koje ih prepoznajemo te o važnosti izricanja istih. Nakon edukativnog jutrarnjeg dijela programa, sudionici su se uputili prema Cinestar kinu gdje su uživali uz film Sonic the Hedgehog 2 koji prati avanturu spašavanja svijeta superježa Sonica. Povratkom iz kina uslijedio je ručak  nakon kojeg su sudionici sudjelovali na radionici Stereotipi i predrasude gdje su ponovili značenje ovih riječi, ali također imali priliku izreći svoje probleme jer su, nažalost, i oni često diskriminirana i stigmatizirana skupina. Nakon završetka radionice, uslijedio je omiljeni sportski program gdje su mladi sami odlučili koji sport žele igrati te su odabrali one u kojim su najtalentiraniji. Ovaj dugi, ispunjeni dan završen je zabavnom večeri u kojoj su sudionici imali Talent show, gdje su pokazali svoje vještine pjevanja i plesa.

Posljednji dan susreta započeo je razgovorom o planranom ljetnom kampu s djelatnicom Centra za mlade Ivan Pavao II. Goranom Lovrić. Sudionici su u malim skupinama raspravljali o idejama i prijedlozima za kamp nakon čega su ih predstavili ostatku ekipe. Pokazali su veliku zainteresiranost i iščekivanje ljetnog kampa nakon pauze zbog situacije izazvane koronavirusom što u potvrdile i njihove ideje koje su bile veoma zanimljive i kreativne.

Susret je završen evaluacijom, zajedničkim fotografiranje i ručkom.

Iva Petrušić