Duhovna obnova za krizmanike i mlade u Hrvatskoj katoličkoj zajednici u Göppingenu i Geislingenu

Dana 7. i 8. svibnja u Hrvatskoj katoličkoj zajednici u Göppingenu i Geislingenu u Njemačkoj, održana je duhovna obnova za mlade koji se pripremaju za primanje sakramenta potvrde, ali i druge mlade koji su izrazili želju priključiti se ovoj skupini. Duhovnu obnovu predvodio je vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik u Centru za mlade, zajedno s pet mladih edukatora i animatora Nadbiskupijskoga centra za pastoral  mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu. Susret se održao u prostorijama HKZ u Göppingenu, gdje se okupilo oko 60 mladih, predvođenih župnikom fra Ivicom Jurišićem.

Duhovna obnova je započela vlč. Ivana Matijevića koji je mladima na poseban način govorio o važnosti svete potvrde i spremnosti na pravo primanje Duha Svetoga u svoj život, kroz primjere svetaca kao što su bl. Carlo Accutis i bl. Pier Giorgio Frassati. Po završetku duhovnoga nagovora, uslijedio je rekreativni dio programa u kojemu su mladi iz Sarajeva preuzeli animaciju programa kroz ples, glazbu i zabavu. Zatim je uslijedio rad u skupinama pod vodstvom NCM-ovih animatora i edukatora. U skupinama su mladi razmišljali o različitim temama iz svakodnevnice koje utječu na odrastanje. Mladi su bili jako otvoreni i slobodni u izražavnju vlastitih stavova, te su iznijeli i vlastita iskustva vezana za određene teme.

Zatim je uslijedio ručak za sve nazočne koji su pripremili volonteri iz HKZ Göppingen, predvođeni župnikom fra Ivicom. Po završetku ručka, uslijedio je drugi dio programa koji je bio ispunjen radom u skupinama i interakcijom sa mladima. Tema ovog dijela programa bila je Vlastito putovanje, kada su mladi trebali  doći do vlastitog zaključka koje su to pozitive vrline koje gaje u svom životu te kojim putem treba ići kako bi se došlo do istinskog i pravog moralnog življenja onih vrlina koje je Bog usadio u nas našim rođenjem i postankom na ovoj zemlji.

U nastavku je uslijedila proba pjevanja i prilika za sv. ispovijed, a zatim sv. misa. U prigodnoj propovijedi vlč. Matijević je istaknuo: Dragi mladi, vi ste ti koji će za nekoliko dana primiti svetu potvrdu, bit ćete potvrđeni od samoga Boga kao oni koji će nositi Krista u ovaj svijet. Ne zaboravite nikada da je Duh Sveti onaj koji vodi nase živote. Brojni mladi nakon primanja ovoga sakramenta odlutaju od Krista i Crkve. Volio bih kada biste i dalje ostali vjerni svome pozivu i napredovanju u dobru, kako bismo zajedno svjedočili sve ono što Krist i Crkva od nas traže.

Drugi dan duhovne obnove bio je obilježen duhovnim susretima u dvjema zajednicama. Mladi su zajedno sa svojim obiteljima došli na sv. mise u  Göppingen i Geislingen. Sv. misa u Geislingenu započela je u 12 h, a pjevanje su animirali mladi iz Sarajeva, koji su ujedno na kraju mise predstavili rad i djeovanje Centra za mlade. Sv. misu predslavio je vlč. Matijević, u zajedništvu sa župnikom fra Ivicom Jurišićem. To je bio dan kada je ova zajednica ujedno slavila i svoj patron sv. Leopolda Bogdana Mandića. U prigodnoj propovijedi, vlč. Matijević je istaknuo: Velika nam je čast biti danas ovdje s vama. Vi danas slavite velikoga svetca hrvatskoga naroda. Neka nam svima njegov zagovor bude velika pomoć i zaštita, posebno u vremenima naše patnje i nesigurnosti. A vi mladi, ostanite vjerni vjeri koju su Vam stariji prenijeli, a koja se takodjer ocituje u redovitoj i svetoj ispovijedi.

Po završetku sv. mise mladi su se družili zajedno sa svim župljanima. U 14 sati uslijedila je sv. misa u HKZ Göppingenu koju je također predslavio vlč. Matijević, a mladi iz Srajeva animirali pjevanje i sviranje. Vlč. Ivan u propovijedi je istaknuo: Danas slavimo i Majčin dan, kada se na poseban način sjećamo naših majki, ovo je prilika da im i na simboličan način odamo zahvalnost. Dragi mladi, nemojte nikada zaboraviti na ljubav vasih roditelja prema vama, ali i prema našoj dragoj Gospi, koja bdije nad našim narodom.

Duhovna obnova završila je u pozitivnom i lijepom ozračju, a mladi su obogaćeni i ispunjeni dobili snagu za daljnje napredovanje i usavršavanje u svojoj vjeri.