Rođendan svetca koji je volio mlade – sv. Ivan Pavao II.

Dana 18. svibnja 1920. godine rođen je Karol Józef Wojtyła, osoba koja će za nepunih šezdeset godina postati papa Ivan Pavao II., a za nepunih sto postati svetac Katoličke crkve. Rođen je u malom mjestu Wadowice, na jugu Poljske, grad na rijeci Skawi sa ne punih 20 tisuća stanovnika. Vrlo je zanimljiva činjenica da je ovo mali grad koji je imao industriju koja se temeljila na komunističkom sustavu industralizacije, no padom komunizma, zaslugom koja se pripisuje i sv. Papi, ovaj grad doživljava bankrot. No, djelovanjem duhovne povezanosti, ovaj grad danas postaje vrlo zanimljivo hodočasničko i turističko mjesto upravo iz razloga jer se tu rodio sv. Ivan Pavao II. te ovaj grad svake godine posjeti preko 200.000 ljudi. Zanimljivo je da se sv. Papa rodio na dan kada je poljski maršal Józef Piłsudski u Prvom svjetskom ratu zauzeo Kijev i pobijedio u borbi protiv komunističkih snaga SSSR-a. Što je prva veća pobjeda poljske vojske nakon više od 200 godina, koji je doveo do slobode i samostalnosti Poljaka. Po maršalu je dobio srednje ime Józef. Živio je u skromnoj radničkoj klasi, boreći se za svakdonevni kruh. Otac mu je bio poručnik Karol Wojtyla inače Poljak, dok je majka bila Ukrajinka Emilija Kaczorowski. Obitelj u kojoj se rodio Karol Józef Wojtyła bila je vrlo pobožna i povezana s Crkvom. Već u svojoj mladosti Karol doživljava brojne tragedije i ostaje bez većeg dijela svoje uže obitelji.

Osoba koja je svojim životom i karizmom privlačila brojne ljude, državnike, zvijezde, a posebno mlade. Nijedan papa u povijesti crkve nije bio toliko blizak mladima kao sv. Ivan Pavao II. Sam je odisao mladošću i bio tako spreman na promjene, unošenje drugačijega, boljega. Ali se nije bojao pravde, krjeposna života i stalnoga služenja Bogu. Bio je tako uronjen u molitvu i molitva je bila dio njega. Ne mali broj slika pokazuje njegovu duboku uronjenost u molitvu, sa poniznim oslanjanjem na križ koji je nosio. Brojne škole, institucije i ustanove nose ime po ovoj velikoj osobi, tako i naša.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. obilježio je njegov rođendan slavljenjem sv. mise u kapelici Centra. Sv. misu predslavio je vlč. Ivan Matijević, u koncelebraciji ravnatelja dr. Šime Maršića i vlč. Stipice Lešića, koji je propovijedao. U prigodnoj propovijedi vlč. Lešić je istaknuo: „Sv. Ivan Pavao II. bio je čovjek vizije i ideja, njegov život mogao bi biti svima nama pomoć i zagovor u trenutcima kada nemamo ideja i ne znamo na koji način djelovati.“ Na kraju sv. mise djelatnici su izmolili zajedničku molitvu za zagovor sv. Ivana Pavla II. u djelovanju i život.