Upoznavanje kulturne baštine Sarajeva – Treći dan Interetničkog kampa

Treći dan Interetničnog kampa koji se održava u prostorijama Centra za mlade Ivan Pavao II. protekao je upoznavajući kulturnu raznolikost Grada Sarajeva.

Nakon kratkog uvoda u kulturnu raznolikost Sarajeva, sudionici su krenuli na izlet zajedno sa vršnjačkim edukatorima, prema starom dijelu grada. Sudionici su izlet započeli obilaskom Despića kuće gdje ih je dočekala djelatnica Muzeja Despića kuće, te objasnila kulturni značaj ovog objekta koji je pripadao imućnoj pravoslavnoj porodici, a u kojemu se mogu uočiti prožimanje orijentalnog i austro-ugarskog stila življenja. Ukratko je ispričala i o povijesti stabla Hadži Makse Despića, koji je bio ugledni sarajevski trgovac te je dva puta posjetio sveti hram u Jeruzalemu, od kud dolazi prefiks hadži.

Osim toga, pokazivao je ljubav prema kazalištu te su se u njegovoj kući održavale prve predstave u Sarajevu, stoga se Despića kuća smatra pretečom suvremenog kazališta u Sarajevu. Njegovi potomci, tj, unuke poklonile su kuću Gradu Sarajevu. Što više, neke rekvizite donirali su sami potomci radi obogaćenja Despića kući.

Nakon toga, sudionici su se zaputili u posjet Kulturnom umjetničkom društvu na Baščaršiji gdje ih je dočekao član Društva Samir Mirvić gdje je također sudionicima pokazao bogastvo u raznolikosti narodnih nošnji i narodnih popjevki koje su specifične za naše krajeve, pa i šire. Mladima je posebno zanimljivo bilo vidjeti specifičnosti gradskih narodnih nošnji muslimanskog i kršćanskog stanovništva u Sarajevu, iz 19. stoljeća.

Sudionici su se dalje zaputili u obilazak stare jezgre grada Sarajeva sa zantatskim ulicama gdje su imali priliku za okrjepu te se radosno uputiti u daljnji obilazak grada.

Sljedeća postaja je bio Fakultet islamskih nauka, gdje su mladi najprije uočili iznimnu arhitektonsku ljepotu ove građevine. Ovdje ih je dočekao dekan fakulteta dr. Zuhdija Hasanović, koji je ukratko prestavio rad fakulteta i njegovu povijest. Također, u svojem govoru se dotaknuo i zajedničkih vrijednosti svih religija i uputio nekoliko savjeta koji su od velike koristi za sudionike koji sudjeluju i žele raditi na izgradnji zajedničkih mostova prijateljstva i društva. 

U poslijepodnevnim satima, sudionici su imali priliku posjetiti i Muzej ratnog djetinjstva koji je ostavio posebne dojmove  na njihova razmišljanja svojom impresivnom postavkom koja prikazuje priče iz djetinjstva  iz opkoljenog Sarajeva.

Povratkom u pastoralni Centar, večera je započela u duhu Iftara, gdje je vršnjački edukator Ejub Ensar Selimović sudionicima predstavio tradicionalna jela za Iftar i samu smisao vrijednosti posta u mjesecu Ramazanu.

Večer, a ujedno i treći dan kampa završen je filmskom večeri na terasi te ugodnim druženjem.

Ivana Vukoja